Učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za igru (NFI) iz Beograda i rimske Baletske akademije pod pokroviteljstvom čuvene primabalerine Karle Frači predstavili su se publici u Monci i Komu.

Izvođenju komada „La Vie Parisienne“ u koreografiji italijanskog pedagoga i koregrafa Sabrine Bosko prisustvovali su predstavnici Lombardije i gradonačelnici gradova u toj regiji, kao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević.

Ministar je tom prilikom ocenio da u Srbiji ima malo baletskih škola i da nedostaje fakultet za umetničku igru.

Kabinet predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i Ministarstvo, prosvete, nauke  rade na tome da se stvori jedinica koja će se time baviti. Aja Jung nam je u tome veliki saveznik, a Italija je jedna od zemalja koje nam mnogo znače u našim daljim planovima. Kontakte koje je Aja uspostavila i ova deca, koja su naši mali ambasadori kulture i umetnosti, pomoći će nam da u dogledno vreme počnemo da radimo na novom kampusu umetnosti, rekao je ministar.

On je dodao da će se u kampus površine 29.000 kvadratnih metara na Novom Beogradu, preseliti Univerzitet umetnosti, Fakultet muzičke umetnosti, Fakultet likovnih umetnosti, Fakultet primenjenih umetnosti, i tu će biti otvoren novi Fakultet za umetničku igru koji će dobrim delom biti baziran na znanjima i iskustvima Italije i delimično Španije.

Direktorka Nacionalne fondacije za igru Aja Jung, koja je u Ezino Lariju dobila zahvalnicu za unapređenje saradnje Srbije i Italije, istakla je da je uspešno gostovanje u Monci i Komu najlepša proslava desetogodišnjice postojanja NFI i kruna saradnje sa Italijom, brojnim pedagozima, koreografima, kao i sa Baletskom akademijom iz Rima sa kojom imaju potpisan protokol i čiji program Fondacija prati.

Mladi baletski igrači zajedno sa prvacima Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, Anom Pavlović i Jovanom Veselinovićem, oduševili su publiku u teatrima u Ezino Lariju i Barlasini, a gradonačelnik Ezina Larija pozvao ih je da nastupe u njihovom paviljonu na Bijenalu arhitekture u Veneciji sledeće godine.

Nakon izvođenja u Monci i Komu „La Vie Parisienne“ će u oktobru videti publika u Vršcu, Rumi, Kragujevcu i Smederevu, u okviru nastavka drugog „Karavana igre“.