Ugovor o dodeli razvojne pomoći Republike Bugarske Gimnaziji u Bosilegradu potpisan je danas u prostorijama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Beogradu.

Reč je o projektu vrednom 53.000 evra, a čiji je cilj poboljšanje energetske efikasnosti škole.

Posebni savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Pajić ocenio je danas da će sredstva namenjena poboljšanju energetske efikasnosti ujedno doprineti i poboljšanju kvaliteta rada Gimnazije u Bosilegradu.

Zahvaljujem se što Bugarska Vlada i država misle i o razvoju obrazovnih ustanova u kojima imamo pojedina odeljenja u kojima se obrazuju deca bugarske nacionalne manjine u Srbiji, rekao je on.

Pajić je podsetio i da Srbija u oblasti obrazovanja ima reformske zakone i da je mnogo toga urađeno u gimnazijskom obrazovanju, kao i srednjem stručnom obrazovanju.

Ugovor o dodeli razvojne pomoći Gimnaziji u Bosilegradu danas su potpisali ambasador Republike Bugarske Radko Vlajkov i direktor Gimnazije u Bosilegradu Vladimir Grigorov.

Ambasador Radko Vlajkov ocenio je postoji dobra saradnja Srbije i Bugarske, kao i  zajednička briga dve zemlje o obrazovanju bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

Direktor Gimnazije u Bosilegradu Vladimir Grigorov rekao je da ta škola ima 190 učenika u ukupno 12 odeljenja.

Imamo 12 odeljenja ukupno, odnosno u svakom razredu imamo po tri odeljenja. Po dva odeljenja imamo sa nastavom na srpskom jeziku i po jedno odeljenje sa nastavom na bugarskom jeziku, naveo je on.

Grigorov je objasnio da je škola aplicirala za ovaj projekat zbog nemogućnosti da se obezbedi ravnomerno grejanje u zimskom periodu.

Raduju se i učenici i profesori. Očekujemo da sledeću zimu dočekamo sa novim prozorima i u toplim prostorijama,  kazao je on i zahvalio Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Republici Bugarskoj na pomoći i podršci.