Kineski Univerzitet Đao Tong iz Šangaja, koji svake godine objavljuje najprestižnije rangiranje svetskih visokoškolskih ustanova, Šangajsku listu, uspostaviće saradnju sa univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, koji je planiran za utorak, 4. decembar u Beogradu, studenti iz Srbije dobiće priliku da pohađaju nastavu na Univerzitetu Đao Tong, kao i da njihove kolege iz Kine znanje stiču na studijskim programima na tri srpska univerziteta.

Obostrana razmena studenata, kako je predviđeno, pre svega se odnosi na studijske programe osnovnih i master studija iz oblasti matematike, fizike, poljoprivrede i menadžmenta, uz mogućnost proširivanja saradnje i na druge akademske oblasti u budućnosti.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potvrdilo je inicijativu za zaključivanje Sporazuma o saradnji u oblasti visokog obrazovanja između visokoškolskih ustanova dveju država, jer je cilj da se uspostavi i unapredi saradnja u oblasti visokog obrazovanja između Republike Srbije i Narodne Republike Kine.

Univerzitet Đao Tong u Šangaju, osnovan 1896, jedan je od najprestižnijih visokoškolskih ustanova u Narodnoj Republici Kini i visoko je pozicioniran na svetskim rang listama univerziteta.

Taj univerzitet sprovodi akademske programe i na engleskom jeziku, uključujući i zajedničke studijske programe u saradnji sa eminentnim univerzitetima iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.