Od 1. oktobra na Filološkom fakultetu u Beogradu akademci će moći da studiraju hebrejski jezik i kulturu.

Nacionalno akreditaciono telo odobrilo je akreditaciju ovog studijskog programa na Filološkom fakultetu.

Hebrejski jezik predavaće profesor Gideon Grajf, istoričar i istraživač Holokausta iz Izraela, koji je postao i redovni profesor Univerziteta u Beogradu. Istovremeno, prof. Grajf će na ONO (Ono Academic College) koledžu u Izraelu, u okviru svog predmeta o Holokaustu, početi da predaje kulturu sećanja o Jasenovcu po svojoj knjizi „Jasenovac – Aušvic Balkana“. Deo nastave posvetiće i multikulturalnom predmetu „Srpski Jevreji i Srbija kao kolevka modernog cionizma“, s posebnim osvrtom na srpske Jevreje – rabina Alkalaja, Teodora Hercla, Davida Albalu, kao i na predstavljanje Srbije kao prve zemlje koja je priznala Balforovu deklaraciju. U okviru njegovog predmeta izučavaće se i istorijat srpsko-jevrejskih odnosa kroz vekove.

U Srbiji boravi delegacija iz Izraela koju predvodi prof. Grajf, u čijem sastavu su prof. dr Stela Revital Šajovic i prof. dr Džudi Arad, prodekani Dekanata ONO koledža. Prof. dr Šajovic i dekan Filološkog fakulteta prof. dr Ljiljana Marković juče su u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potpisale Protokol o saradnji.

Potpisivanju su prisustvovali, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje Bojan Tubić prorektor za međunarodnu saradnju Beogradskog univerziteta prof. dr Nenad Zrnić i koordinatori srpsko-izraelske akademske saradnje, ambasador Ljiljana Nikšić i Gideon Grajf.

Grajf je ovom prilikom zahvalio ministru Mladenu Šarčeviću i njegovom ministarstvu za preporuke koje su mu otvorile vrata svih srpskih arhiva, Muzeja genocida i Jugoslovenske kinoteke, kao i svih drugih institucija relevantnih za njegovo četvorogodišnje istraživanje čije je rezultate objavio u knjizi „Jasenovac – Aušvic Balkana“.