Svečanom akademijom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije obeleženo je 70 godina od osnivanja najvećeg naučnog instituta u našoj zemlji – Instituta za nuklearne nauke Vinča. 

Danas je Institut Vinča multidisciplinarni naučni institut koji pokriva veliki broj naučnih i tehničko-tehnoloških disciplina, na kome radi skoro 800 zaposlenih, od kojih su preko 500 doktori nauka ili doktorandi.

Svečanoj akademiji su prisustvovale predsednica Vlade RS Ana Brnabić i predsednica Narodne skupštine RS Maja Gojković, kao i državni sekretar   Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović, koji je u jednom periodu bio i predsednik Upravnog odbora INN Vinča.

Tom prilikom, Popović je primio  Plaketu, koju je institut  Vinča dodelio  Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zbog izuzetnog doprinosa razvoju Instituta tokom sedam decenija njegovog postojanja.

Državni sekretar Popović je, čestitajući rukovodstvu i zaposlenima značajan jubilej, istakao da je institut Vinča na određen način sinonim za nauku u Republici Srbiji, i  da pored nemerljivog doprinosa instituta i njegovih zaposlenih u prošlosti, možemo očekivati dobre rezultate i u budućnosti.

Da bi to tako bilo, cela Vlada Republike Srbije, i resorno  Ministarstvo, preduzimaju čitav niz koraka koji će na bolji i kvalitetniji način, nego što je to bilo do sada, urediti naučni rad i njegovo finansiranje, istakao je Popović.

On je pojasnio da to uključuje i izradu novih zakona, ali i formiranje Fonda za nauku, kao krupnog reformskog koraka.

Naša nauka ima potencijal, imamo izuzetnu kadrovsku bazu, imamo čime da se ponosimo, imamo podršku Vlade, i možemo sa optimizmom gledati u decenije koje su pred nama, poručio je Popović.