Karavan „Duh mladosti“ za 2017. godinu završen je Svečanom akademijom u Narodnoj skupštini Republike Srbije kojoj su prisustvovali članovi diplomatskog kora, narodni poslanici, državni sekretari, olimpijski šampion Davor Štefanek, gradonačelnici, predsednici opština, ugledne ličnosti iz javnog života Srbije i prijatelji.
Projekat sprovodi omladinska organizacija „Spirit of Youth“ pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Karavan je na svom putu obišao 34 lokalne samouprave, učestvovale su 124 škole i 116 kompanija, a posetilo ga je više od 10.000 učenika, roditelja, nastavnika i predstavnika kompanija.

Predsednica Narodne skupštine, Maja Gojković, je naglasila da su i Skupština i Vlada Srbije posvećeni reformi obrazovanja i digitalizaciji, a da je za njihov uspeh neophodno da se podstiče preduzimljivost i kreativnost , te da postoji spremnost da se uči tokom čitavog života.

Prema njenim rečima okupljeni u organizaciji „Spirit of Youth“ pokazali su koliko može da se postigne kroz lično angažovanje, dodajući da je Karavan najbolji primer za uspeh partnerskog odnosa mladih i državnih organa, kao i budući pravac kojim treba da se radi na modernizaciji našeg društva.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević zahvalio je timu ministarstva koje vodi, PKS-u, ali pre svega mladima iz organizacije „Spirit of Youth“ koji su zajedno realizovali taj program.

Mislim da ćemo za sledeću godinu kreirati mnogo profila u školama, uz pomoć Privredne Komore i drugih partnera, rekao je Šarčević i zahvalio se Vladi Švajcarske na svoj pomoći koju je pružila u uvođenju dualnog obrazovanja.

Takođe, dodao je da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ima Zakon o dulanom obrazovanju koji je u skladu sa evropskim standardima.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je iskoristio svečanost da  mladima iz organizacije „Spirit of Youth“ zahvali što su, sprovodeći Karavan prenosili ideju budućnosti, ideju da se obrazujemo u skladu sa onim kako želimo da živimo u budućnosti.

Takođe, u ime PKS-a i privrednika Srbije, zahvalio je svima koji su prepoznali važnost inicijative za uvođenje modela dualnog obrazovanja, kao i na podršci da se taj model obrazovanja uvede u školstvo.

Što se privrede tiče – ona je spremna, dualno i preduzetničko obrazovanje su joj potrebni da bi opstala, rekao je Čadež i dodao da privrednicima ne vredi to što razmišljaju o povećanju proizvodnje, izvozu ili plasmanu ako nemaju mlade obrazovane po svojoj meri.

Šef Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta Ursula Renold ocenila je da je Srbija obavila odličan posao, te da su ove reforme značajne jer podaci sa tržišta rada pokazuju da zemlja ima još dosta toga da uradi.

Velika je prednost što je Srbija uspostavila ovakav obrazovni sistem, koji omogućuje mladima i odraslima da pristupe daljim sistemima obrazovanja. Vrlo je značajno da se, ako želite da ovaj dualni sistem bude uspešan,  poveže sa doživotnim učenjem, objasnila je Renoldova.

Ukazala je da je, putujući kroz mnoge zemlje, videla da je nedostatak obrazovnog sistema što previše mladih pokušava da dostigne univerzitetsku diplomu, a kasnije ne može da nađe posao koji odgovara njihovim kvalifikacijama.

Odbacila je kritike da dualni sistem stvara jeftinu radnu snagu i ukazala da u Švajcarskoj učenici dobijaju 20 odsto plate, ali to vide kao stimulaciju i ulaganje u buduću karijeru, tokom koje će biti dobro plaćeni.

Obraćajući se prisutnima, državni sekretar Vladimir Džamić, istakao je da uvođenje dualnog obrazovanja predstavlja verovatno jednu od najznačajnijih reformi u obrazovanju u poslednjih 20 godina i zahvalio na izuzetnoj podršci predsedniku Republike, kao i značajnom doprinosu predsednici Narodne skupštine i predsednici Vlade, bez kojih uvođenje dualnog obrazovanja ne bi bilo moguće.

Mladi koji su glavni realizatori ovog projekta, pokazali su da imaju sve sto je potrebno za uspeh: znanje, upornost i entuzijazam. Odavde šaljemo važnu poruku svim mladim ljudima u Srbiji: ovo je vaša zemlja, vaša budućnost i budućnost vaših porodica je u Srbiji i nećemo štedeti ni vreme ni energiju da učinimo sve da ostanete u svojoj zemlji, istakao je Džamić.

Pomoćnica ministra za strateško planiranje, Gabrijela Grujić, koja je tokom prethodnih meseci pomagala učenicima, roditeljima i nastavnicima da upoznaju dualno obrazovanje na Karavanu širom Srbije, istakla je da o značaju ovog projekta dovoljno govori broj zainteresovanih mladih koji su učestvavali u ovoj manifestaciji.
Jedna od najvećih prednosti Karavana „Duh mladosti“ je bila otvorena diskusija sa mladima ljudima koji su imali priliku da se informišu o Nacionalnom modelu dualnog i preduzetničkog obrazovanja, kao i Zakonu o dualnom obrazovanju.

Predsednik borda direktora omladinske organizacije „Spirit of Youth“  Miloš Obradović istakao je zadovoljstvo što je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja baš u ovoj organizaciji prepoznalo pouzdanog partnera za sprovođenje ovog, veoma bitnog projekta. Takođe, najavio je proširenje karavana za narednu godinu, kao i veliku zainteresovanost lokalnih samouprava, škola i kompanija da u njemu učestvuju.

Na kraju svečanosti dodeljene su plakete govornicima za posebnu podršku u sprovođenju projekta, jedinicama lokalne samouprave koje su učestvovale u projektu kao i zahvalnice partnerima projekta.