Pomoćnik ministra za razvoj i visoko obrazovanje Vesna Mandić danas je u studentskom odmaralištu „Beograd” na Avali  dodelila sertifikate o položenom ispitu iz srpskog jezika stipendistima projekata „Svet u Srbiji” i „ Srbi iz regiona“ .

Republika Srbija je kroz Projekat „Svet u Srbiji” u školskoj 2016/2017. godini ponudila za 50 studenata osnovnih, master i doktorskih akademskih studija stipendije od čega je 25 studenata položilo on lajn kurs. Zahvaljujući ovom projektu, od školske 2010-2011 godine Srbija je imala čast da bude domaćin mladim ljudima iz 53 države Afrike, Azije, Centralne i Južne Amerike.

Pomoćnik ministra Vesna Mandić istakla je da je  cilj ovih Projekata  da strani studenti, koji dolaze na školovanje u Srbiju, steknu jedinstvena akademska znanja koja će moći da primene u svojim zemljama što će Republici Srbiji omogućiti da bude prepoznata na globalnom nivou kao država sa odličnim institucijama visokog obrazovanja.

Studenti su u januaru doputovali u Srbiju, gde je omogućeno da od januara do jula pohađaju kurs srpskog jezika , nakon čega su pohađali završni ispit koji su uspešno položili pa samim tim uspeli da zadrže status stipendiste Vlade RS i pravo da otpočnu svoje školovanje na fakultetima Univerziteta u Srbiji.

Projekat „Svet u Srbiji” pruža izvanredne uslove, omogućavajući stipendistima smeštaj i ishranu u sistemu studentskog standarda, zdravstveno osiguranje i novčanu stipendiju u iznosu od 15.000,00 dinara mesečno. Ovakvi uslovi stipendiranja, kao i prijem na koji su naišli stipendisti, nesumnjivo su doprineli ogromnom interesovanju

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u okviru svojih nadležnosti, u skladu sa Strategijom očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore kao i matične države i Srba u regionu, izradilo je Projekat „Srbija za Srbe iz regiona” kojim je predviđena dodela stipendija za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu.

Republika Srbija ima za cilj promovisanje kulture, tradicije, visokog obrazovanja i politike dobrih odnosa saradnje i međusobnog uvažavanja u državama članicama i državama posmatračima Pokreta Nesvrstanih Zemalja, a kroz stipendiranje mladih pripadnika srpske nacionalne zajednice iz regiona omogućavamo i očuvanje njihovog identiteta – jezika, kulture, vere, tradicije i običaja, rekla je Mandić

Tradicionalna gostoljubivost naših ljudi, predusretljivost i odgovoran odnos profesora i osoblja ustanova studentskog standarda u kojima su studenti smešteni, omogućili su da se stipendisti iz celog sveta osećaju dobrodošlim i da se prilagode načinu života u Beogradu.

Pripadnici srpske nacionalne zajednice i pripadnici nacionalnih manjina u regionu prepoznati su kao značajni nosioci dobrih međunacionalnih odnosa i uzajamnog razumevanja, tolerancije i uvažavanja.