Pomoćnica ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje Gabrijela Grujić govorila je 10. aprila u Vlasotincu  na konferenciji “Tehnička škola u funkciji privrede“.

Naša deca uče za ocenu, a sada je došlo vreme da procenu znanja vršimo iz dva sistema, sistema obrazovanja i sistema privrede. Ova uspešna priča u vlasotinačkoj Tehničkoj školi za dualno obrazovanje je fascinantno dobra priča, ocenila je pomoćnica ministra.

U okviru ove konferencije, direktori i nastavnici praktične nastave srednjih stručnih škola iz pet okruga jugoistočne Srbije, prisustvovali su dvema radionicama i obišli tri fabrike u kojima učenici imaju praksu.

Održane su i dve panel diskusije u kojoj su učestvovali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Privredne komore Srbije, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Nacionalne službe za zapošljavanje, koji su govorili o primeni Zakona, inoviranju programa i načinu ulaska firmi u sistem dualnog obrazovanja, kao i predstavnici GIZ-a, lokalne samouprave i šest vlasotinačkih kompanija, koji su govorili o dosadašnjim iskustvima.

Duboko sam ubeđen da ulaganje u obrazovanje nije trošak, to je investicija u budućnost i to je obaveza svih nas, zato što je obrazovanje stub jednog društva, rekao je predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović.

Rukovodilac Centra za dualno obrazovanje Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević rekla je da je interesovanje privrede za ulazak u sistem dualnog obrazovanja veliko.

Kroz pilot projekte u saradnji sa Nemačkom, Austrijom i Švajcarskom angažovalo se 600 preduzeća, ove godine ih očekujemo oko 1000, istakla je ona.

Rukovodilac Centra za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Gojko Banović naveo je da u zemljama u okruženju period formiranja ili inoviranja obrazovnog program traje od 8 do 10 meseci, a da je u Srbiji trajao četiri meseca.

Iako je proces vrlo komplikovan, kraći period implementacije je bio veliki izazov i nije uticalo na kvalitet, prošao je bez problema, ali se mora voditi računa da se program implementira u dogovoru sa kompanijama i školama, istakao je Gojko Banović.

Direktor Tehničke škole Milivoje Đorđević rekao je da je Ministarstvo prosvete dodelio priznanje toj školi za izuzetnost u radu na području građevinarstva i za sveukupan uspeh u sprovođenju dualnog obrazovanja.

Dobili smo i obavezu da sve što radimo prezentujemo i drugim školama, što mi danas i činimo, rekao je on.

Predstavnici kompanija su pohvalili učenike navodeći da učenici u firmama formiraju

Učesnici su naglasili i značaj podrške lokalne samouprave u saradnji škole i privrede i saglasili se da je i to jedan od razloga zbog čega je implementacija dualnog obrazovanja u Vlasotincu tako uspešna.

Delu konferencije prisustvovali su i učenici koji pohađaju dualne profile.