Tumbaj Grupa, najveća kompanija koja se bavi zdravstvenim uslugama i obrazovanjem u toj oblasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, investiraće više od 250 miliona evra u osnivanje novog medicinskog univerziteta u Srbiji, izgradnju studentskog kampusa i klinike.

Ukupan broj zaposlenih na „Gulf“ medicinskom univerzitetu i „Tumbaj“ bolnici trebalo bi da bude oko 5.000 i uključivao bi zaposlene od tehničkog osoblja, medicinskih sestara i tehničara, do lekara raznih specijalizacija.

Tokom oktobra ili početkom novembra, biće sastanak na kojem ćemo razgovarati o lokaciji za gradnju celovitog medicinskog kampusa, koji će u svom sastavu imati novi univerzitet, kliniku i objekte za smeštaj studenata. Novi univerzitet imaće više studijskih programa i biće odlična prilika za domaće, ali pre svega za strane studente, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Projekat, koji je pre godinu dana sa Tumbaj Grupom započelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ozvaničen je potpisivanjem više memoranduma tokom nedavne posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima ministra prosvete i predstavnika Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvete udružili su snage i prešli u konkretno dogovaranje oko projekta dolaska Tumbaj grupe u Srbiju. Oni bi u prvoj fazi koristili bolnice našeg KBC-a u Beogradu, koji je ujedno i nastavna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U drugoj fazi krenuli bi u izgradnji sopstvene klinike, rekao je Šarčević.

Ministar je istakao da je dolazak Tumbaj Grupe u Srbiju izuzetna šansa da, kroz zajedničku saradnju, na novom univerzitetu posao nađu mladi stručnjaci iz Srbije.

Oni bi tu radili za odlične plate. To bi ih motivisalo da ostanu u zemlji, doprinesu svojoj karijeri, razvoju zdravstvene zaštite u Srbiji, ali i podizanju kvaliteta zdravstvenog obrazovanja, objasnio je Šarčević.

Tumbaj Grupa, čije je sedište u UAE, poseduje više klinika sa univerzitetskim centrom, kako u Emiratima, tako i u Indiji i Južnoafričkoj Republici.

Dolazak u Srbiju biće njihov ulazak na evropsko tle. Reč je o veoma uspešnoj kompaniji, koja je poznata po inovativnim pristupima u medicini, kako u medicinskom obrazovanju tako i kada je reč o metodama lečenja, zaključio je Šarčević.