Predstavnici Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske razgovarali su o donaciji 500 digitalnih učionica Republici Srpskoj iz Srbije, koja bi trebalo da se realizuje od naredne školske godine.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Saša Stojanović i savetnica ministra za digitalizaciju Biljana Marić.

Pomoćnik ministra za digitalizaciju Saša Stojanović rekao je da je u Srbiji u prošloj godini u pilot fazi implementirano 2.000 digitalnih učionica, dok je u ovoj godini planirana implementacija novih 8.000 digitalnih učionica.

Digitalne učionice nisu samo oprema, one podrazumevaju i odgovarajuće tehničke preduslove u prostorijama, te sadržaje i obuku za korišćenje tih sadržaja u nastavi, pojasnio je Stojanović.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da se razrađuju i dogovaraju detalji sporazuma o saradnji Srbije i Republike Srpske u oblasti digitalne transformacije društva, koji bi trebalo da vodi ka što većoj tehnološkoj i ekonomskoj integraciji Srpske i Srbije.

Sastanku su prisustvovali i ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu u Vladi Srbije Mihailo Jovanović.