Na konferenciji „Dani otvorene nauke“ koja je održana 18. i 19. oktobra u Beogradu istraživači iz Srbije imali su priliku da se bolje upoznaju sa principima otvorene nauke, kao i promenama koje se u narednom periodu mogu očekivati u toj oblasti.

Pored iskustava iz drugih evropskih zemalja, posebna pažnja je posvećena Platformi za otvorenu nauku ( http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2018/07/Platforma-za-otvorenu-nauku.pdf), koju je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja usvojilo u julu.

Cilj konferencije je bilo upoznavanje istraživača iz Srbije sa principima otvorene nauke i aktuelnim inicijativama i zahtevima u ovoj oblasti, posebno u kontekstu projekata finansiranih od strane Evropske komisije, a za naredni projektni ciklus i za projekte i programe koje finansira Ministarstvo. U okviru panel diskusije drugog dana konferencije razmatrane su prednosti i očekivani problemi u institucijama koje već izgrađuju svoje repozitorijume.

Na otvaranju konferencije govorio je državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović.

Konferencija je organizovana u okviru Erasmus+ projekta „Boosting Engagement of Serbian Universities in Open Science“ i uz podršku Horizon 2020 projekta „OpenAIRE“.

Sve prezentacije dostupne su na stranici: http://open.ac.rs/don2018