Naučnici, inženjeri  i istraživači u Centru za bioinženjering Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu izrađuju  zaštitne vizire namenjene zdravstvenim radnicima koji su direktno u kontaktu sa pacijentima zaraženim korona virusom.

Viziri se poklanjaju medicinskom osoblju ne samo u Kragujevcu već i u svim mestima gde se javila potreba širom naše zemlje. Tim čini petnaest ljudi koji svakodnevno sklapaju zaštitne vizire.

Viziri se mogu koristiti više puta, potrebno je samo da se dezinfikuju kada se nakon upotrebe skinu.

U saopštenju Univerziteta u Kragujevcu se navodi da je to  doprinos Centra u sprečavanju širenja korona virusa među zedravstevnim radnicima i pomoć u borbi protiv epidemije.

Zaposleni u Centru za bioinženjering u Kragujevcu kontaktirali su i privatne firme koje se bave industrijskom proizvodnjom i koje mogu lako da izrade alate za pravljenje tih vizira, time bi se povećala njihova izrada i na više hiljada na dnevnom nivou.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je snažno podržalo ovu izuzetno dobru inicijativu naših istraživača iz Centra za bioinženjering Fakulteta inženjerskih nauka. To ćemo nastaviti da radimo i u narednom periodu, kako u ovom slučaju, tako i kod svih dobrih ideja koje mogu dati doprinos u borbi sa izazovom pred kojim se nalazi celo naše društvo,  rekao je prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.