Pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić prisustvovala je 30. maja „Promociji nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja“ u Kruševcu.

Događaju u zgradi Gradske uprave prisustvovali su predstavnici i učenici osnovnih i srednjih škola, Privredne komore Srbije, lokalne samouprave i kompanija iz Rasinskog okruga.

 Pomoćnica ministra podsetila je da je Kruševac jedan od gradova koji je odmah pristao da učestvuje u primeni modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja i dodala da savremeni tehnološki razvoj zaista leži u kompanijama.

Zato su privrednici ti koji moraju da nam kažu šta je to u opisu posla važno kada kreiramo za vas nove profile, kazala je ona.

Prema njenim rečima, učenje samo u učionicama ili amfiteatrima nije dovoljno stimulativno.

 Mladi će postati inovativni i razviti kritičko mišljenje upravo ako borave i rade u stimulativnim sredinama, a kompanija jeste stimulativna sredina, ona otvara nove vidike. Naš zadatak je da promislimo ozbiljno kako da povećamo vaše šanse, da imate šansu da kroz sistem obrazovanja steknete ozbiljno znanje i da pružimo mogućnost mladima da ostanu u svojoj zemlji. Prepreke su put, nisu na putu!, istakla je Gabrijela Grujić.

Zamenica gradonačelnika Kruševca Vesna Lazarević ocenila je da je dualno i preduzetničko obrazovanje jedan od načina da se obezbedi zapošljavanje i opstanak mladih u rodnom gradu.

Ona je podsetila da je grad Kruševac partner na projektu „Znanjem do posla“ sa Omladinskim savetom Kruševca i da taj projekat finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju u pet gradova u Srbiji.

Cilj projekta je doprinos povećanju zaposlenosti i zapošljivosti mladih na održiv i socijalno-inkluzivan način, kroz promociju javno privatnog partnerstva javnih institucija, kompanija i trening provajdera i podršku programima obuke. Ovaj projekat predstavlja uvođenje dualnog obrazovanja kroz neformalni oblik, rekla je ona.

Lazarević je podsetila i da je u Kruševcu 2015. godine počeo i pilot projekat  „U susret dualnom obrazovanju“ na osnovu iskazane potrebe za kadrovima fabrike maziva „FAM Kruševac“ koji je sprovela Regionalna privredna komora Kruševac u saradnji sa školskom upravom i privredom.

 Od 2016. do 2018. godine je oko 1.200 mladih prošlo obuke za karijerno vođenje i  individualno savetovanje, a 2019. godine je upućen novi poziv za sve zainteresovane poslodavce koji imaju potrebu za radnom snagom, navela je ona.

Prema njenim rečima, Grad Kruševac je dosta toga uradio na polju dualnog obrazovanja.

Po dualnom obrazovanju u školskoj upravi Kruševac prethodne školske godine obrazovala su se tri odeljenja, što je ukupno 90 učenika, a za narednu školsku godinu imaćemo ukupno pet odeljenja, odnosno 150 učenika, naglasila je ona.

Direktor Regionalne privredne Komore Rasinskog upravnog okruga Predrag Vukićević ocenio je da bi Zakon o dualnom obrazovanju trebalo da omogući efikasnije poslovanje i zapošljavanje mladih, odmah nakon završetka srednje stručne škole.

Cilj dualnog obrazovanja je prilagođavanje srednjeg stručnog obrazovanja potrebama privrede, smanjivanje stope nezaposlenosti mladih kao i jačanje konkurentnosti privrede. Jedan od strateških ciljeva PKS i Regionalne privredne komore Rasinskog okruga u naprednom periodu je uvođenje dualnog obrazovanja u visokoškolskim ustanovama, podsetio je on.

Na značaj osnivanja i rada učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola, kao jednog od dobrih modela razvoja osećaja za inicijativu i preduzetništvo, ukazala je Sanja Radmilović, rukovodilac grupe u sektoru za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje i tom prilikom  predstavila Pravilnik o učeničkim zadrugama.

Prisutnima su se obratili i Miroljub Tripković, direktor pravnih i opštih poslova kompanije PPT Petoletka Trstenik koji je prezentovao primenu dualnog obrazovanja u svojoj kompaniji, kao i Slađana Grujić iz Stalne konferencije gradova i opština  koja je govorila o značaju lokalne samouprave i kreiranje plana upisa učenika u srednjem stručnom obrazovanju.

Na skupu koji je organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavljeni su i pravilnici, standardi karijernog vođenja i savetovanja, kao i Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija.