U Naučno-tehnološkom parku Beograd u sredu 10. jula svečano je  otkriven reljef “Znanje je moć“ na kome su likovi najvećih srpskih naučnika – Mileve Marić, Nikole Tesle, Mihajla Pupina i Milutina Milankovića. 

Reljef je poklon Tesla naučne fondacije, neprofitne organizacije sa sedištem u Filadelfiji (SAD) a na Dan nauke i povodom rođendana velikog srpskog naučnika i pronalazača Nikole Tesle simbolično ga je otkrila grupa mladih inovatora i studenata.

Na ovaj način odata je počast velikanima srpske nauke, uz ohrabrenje i podršku mladim ljudima u Srbiji da inoviraju, prate i realizuju svoje snove.

Osnivač i predsednik Tesla naučne fondacije Nikola Lončar rekao je u uživo obraćanju iz SAD, da je ideja da urade reljef “ZNANjE JE MOĆ” stara više godina, a da je NTP Beograd  jedna od tri ustanove u Srbiji koja je dobila ovu statuu.

Reljef je urađen u bronzi i rad je akademskog vajara Bojana Mikulića.

Svečanosti je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, prof. dr Vladimir Popović, koji je istakao da je važno negovati tradiciju i da Srbija ima razloga da se ponosi svojom naukom.

Nauka je jedan od najboljih delova našeg društva, rekao je Popović i podsetio da je ove sedmice u Skupštini Srbije usvojen Zakon o nauci i istraživanjima, kao i da je ove godine osnovan Fond za nauku.

On je naglasio da je Naučno-tehnološki park Beograd ponos grada, Ministarstva i Vlade, da nema mnogo ovakvih institucija u Jugoistočnoj Evropi i da će se Vlada Srbije postarati da se nastavi razvoj NTP-a kroz izgradnju druge faze jer je to na dobrobit svih u Srbiji.

V.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, Gordana Danilović-Grković, zahvalila je Tesla naučnoj fondaciji na ovom poklonu i podsetila da se NTP Beograd za četiri godine razvio u novo tehnološko jezgro grada koje ima ključan uticaj na razvoj inovacionog ekosistema u Srbiji.

Rezultati NTP Beograd, u kome se sada razvija više od 70 startap i tehnološko razvojnih kompanija koje angažuju više od 700 inženjera, pokazuju da možemo stvoriti uslove kako bi mladi, obrazovani ljudi ovde mogli da relizuju svoje ideje, ostvare svoju egzistenciju i snove, navela je ona. 

Događaj u Naučno-tehnološkom parku Beograd okupio je predstavnike naučne zajednice, startap kompanija i inovatore, kao i oko 60 akademaca, polaznika studenstkog kampa ParkUP! koji su tog dana u tehnološkom parku na Zvezdari započeli intenzivni petodnevni program obuke za uspešni razvoj startapa.