Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prisustvovao je danas u Nišu polaganju kamena temeljca za izgradnju Naučno tehnološkog parka, koji treba da bude završen do marta 2020. godine.

Izgradnjom Naučno-tehnološkog parka biće dobijen prostor od 14.000 metara kvadratnih za obuku studenta za korišćenje naprednih tehnologija i učenje kroz praksu. Reč je o investiciji vrednoj 10 miliona evra, od čega će za izgradnja biti uloženo više od osam miliona evra, dok će za nabavku neophodne opreme biti potrebno 1, 4 miliona evra.

Ministar Šarčević naglasio  je da zahvaljujući razvoju privrede, kao i saradnji privrede i obrazovanja i okolnosti da su tehnološko znanje i razvoj u funkciji društva mladi ljudi zaista ovde vide svoju šansu.

Startapovi koji budu ovde planirani, spinofovi ali i druge delatnosti i kompanije mogu da daju ogroman doprinos gradu koji je poznat na mapi Srbije i sveta po ozbiljnim znanjima svojih studenta i učenika, kada su pitanju fundamentalne nauke – fizika i matematike i druge, kazao je on..

Šarčević  je najavio da u skupštinsku proceduru naredne sedmice ulazi Predlog zakona o Fondu za nauku.

Poseban Fond za nauku će biti prilika da se pokrene novi naučni ciklus. Taj fond će imati ne samo sredstva resornog ministarstva, nego i drugih ministarstava i drugih delatnosti. I po uzoru na razvijene zemlje, pre svega američki NSF (Nacionalna fondacija za nauku) i druge evropske modele privredna društva i preduzeća će ulagati u nauku, kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, Srbija može postati zemlja kojoj će naučna istraživanja doneti dobrobit.

Polaganju kamena temeljca u Nišu prisustvovali su i rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić, direktorka kancelarije EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.