Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je danas u OŠ “Banović Strahinja“ na Čukarici da je veoma važno što se već sedam godina održava manifestacija Paraolimpijski sportski dan koja promoviše sport i druženje učenika sa paraolimpijcima Srbije.

On je na otvaranju ove sportske i humanitarne manifestacije podsetio na uspehe paraolimpijaca koji su Srbiji doneli dosta medalja i izrazio očekivanje da će to činiti i dalje.

Vlada Srbije ozbiljno radi svoj posao. Država Srbija napreduje u svakom pogledu, gde god se pojavimo i u sportu i sada u obrazovanju smo zapaženi, kazao je on i dodao da je Srbija iduće sedmice domaćin velikog ministarskog sastanka koji se održava u Parizu.

Šarčević je naveo da je jedan od njegovih ciljeva da se vrati sjaj visokom obrazovanju Srbije i da se poveća broj stranih studenata u Srbiji.

Direktorka OŠ „Banović Strahinja“ Tatjana Vasović Novosel rekla je da članovi Paraolimpijskog tima Srbije nižući uspehe najbolje predstavljaju svoju zemlju, kao i da su pokazali da se svet menja velikom upornošću i željom.

Dokazali su, najpre sebi i svima nama da se trudom i radom može postići baš sve…Mi verujemo u reči velikog Nelsona Mendele da je obrazovanje najmoćnije oružje koje možemo upotrebiti da menjamo svet, rekla je ona i poželela svima dobrodošlicu u OŠ „Banović Strahinja“ koja danas slavi dan škole.

Ovogodišnji Paraolimpijski dan održava se pod parolom „Samo zajedno možemo sve“.
U Srbiji se Paraolimpijski sportski dan održava od 2011. godine.

Današnjoj manifestaciji prisustvovali su i ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan i članovi Paraolimpijskog komiteta Srbije.