Помоћница министра просвете за дуално образовање и васпитање проф. др Габријела Грујић одржала је састанак у Нишу и Пироту са директорима средњих стручних школа Нишавског и Пиротског управног округа. Циљ и тема састанка било је унапређење плана уписа за дуалне образовне профиле у школској 2021/2022 години.

Дуално образовање нуди функционално школовање, а то значи да су млади одмах по завршетку школовања запошљиви. Истовремено они ће моћи да наставе школовање на неком од факултета, о чему тренутно преговарамо. Дуалним образовањем подстиче се критичко промишљање, креативност и иновативност, а запошљавањем младих људи у Србији традиционална српска породица остаје на окупу“, рекла је Грујићева.

Члан Градског већа града Ниша, др Марија Ранђеловић, истакла је значај дуалног образовања за град Ниш и важност система образовања за развој локалне самоуправе.

Важно је да ученици након завршетка школовања стекну вештине које ће умањити у неку руку незапосленост са којим се суочавају многа друштва па и наше. И кроз локални Акциони план покушаћемо да мотивишемо и децу и родитеље али и привреднике да учествују у овој причи”, рекла је Ранђеловић.

Помоћница градоначелника Пирота, Милица Голубовић, истакла је да је овај град пример успешног дуалног образовања јер постоје школе које већ годинама уназад успешно школују кадрове.