Pomoćnik ministra prosvete za digitalizaciju Saša Stojanović i direktorka Britanskog saveta Kler Sirs uručili su danas predstavnicima 15 osnovnih škola  iz Srbije koje su postale deo pilot projekat „Škole za 21. vek“ mikrobit uređaje pomoću kojih će učenici moći brzo i lako da savladaju programiranje.

Reč je o regionalnom programu u koji je već bilo uključeno 10 škola iz Srbije  a čiji je cilj razvoj  digitalnih veština, veština rešavanja problema i kritičkog razmišljanja,

Ovaj projekat je u skladu sa procesom digitalizacije koji sprovodimo u Srbiji, rekao je pomoćnik ministra prosvete Saša Stojanović.

On je ocenio da je veoma važno da učenici steknu praktična znanja.

Direktorka Britanskog saveta Kler Sirs rekla je da sama tehnologija, bez učešća nastavnika ne može mnogo da postigne.

Ona je zahvalila direktorima i nastavnicima škola koje su bile uključene u projekat na pokazanom entuzijazmu i posvećenosti koju su iskazali.

Nadam se da ćete i u budućnosti verovati u ovaj projekat jer ste utabali put za sve ostale škole, kazala je ona i dodala da će još 15 škola biti uključeno u ovaj projekat.

Reč je o regionalnom programu podrške za razvoj kapaciteta škola u zemljama Zapadnog Balkana kako bi učenici mogli da steknu veštine koje su od suštinskog značaja za ostvarivanje pozitivnog doprinosa kulturi i privredi 21. veka.

Ovaj program se sprovodi paralelno sa opštim nastavnim planom i programom u cilju razvoja veština kao što su digitalne veštine, veštine rešavanja problema i kritičkog razmišljanja, koje su učenicima neophodne za uspešnu karijeru na radnom mestu ili za nastavak obrazovanja.

Ovim programom su obuhvaćene sve osnovne škole širom Zapadnog Balkana, a usmeren je na učenika uzrasta od 10 do 14 godina.