Skupština Srbije usvojila je danas više prosvetnih zakona, među kojima su izmene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju predviđeno je brojčano ocenjivanje drugog stranog jezika u petom razredu.

Uspeh učenika petog razreda, koji su u školskoj 2018/2019. godini započeli izučavanje izbornog programa drugi strani jezik, ocenjuje se brojčano počev od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) predviđeno je da Matematička gimnazija u Beogradu i Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu dobiju status ustanova od nacionalnog značaja.

Ustanova od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, u smislu ovog zakona, jeste ustanova koja ostvaruje izuzetne rezultate na međunarodnom nivou čime doprinosi unapređivanju i promovisanju sistema obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da  Matematička gimnazija dala 500 doktora nauka i da su njeni đaci osvojili isto toliko medalja.

Prema njegovim rečima, to je ustanova koja na međunarodnom planu najbolje promoviše srpsko obrazovanje.

Šarčević je naveo i da je Gimanzija „Jovan Jovanović Zmaj“ dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih odlikovanja i da je iz te škole poniklo 77 akademika.

Ministar je dodao da novi status neće zahtevati dodatne finansijske nagrade, ali da će profesori koji u njima rade kada se usvoji zakon o platama u javnom sektoru moći da napreduju brže i da imaju više plate.

Usvojenim izmenama tog zakona je predviđeno i uspostavljanja jedinstvenog informacionog sistema prosvete.

Cilj tog sistema je, prema rečima ministra, da se uspostavi registar svih ustanova, zaposlenih i svih polaznika u obrazovnom sistemu Srbije.

Kako je ranije rekao Šarčević, uvođenje jedinstvenog obrazovnog broja doprineće efikasnosti celokupnog sistema obrazovanja i vaspitanja.

Skupština Srbije usvojila je i izmene i dopune Zakona o učeničkom i studentskom standardu, kao i izmene i dopune Zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju koje se uglavnom odnose  na elektronsko vođenje administracije u predškolskim ustanovama.