Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetili su danas u Tršiću Obrazovno-kulturni centar “Vuk Karadžić“.

Tom prilikom premijerka je poručila da će Vlada podržati taj centar, koji će, kako je istakla, za nacionalne nauke imati značaj kao naučno-istraživačka stanica “Petnica“ za prirodne.

U novootvorenom centru održavaju se prve  radionice namenjene srednjoškolscima i studentima iz Srbije i Republike Srpske. U toku su tri radionice – Žargonizmi, frazeologizmi, dijalektizmi u odnosu na standardni jezik, Folkloristički kamp „Vuk Karadžić“ i kurs „Istorija srpske kulture“.

Premijerka je istakla da je to prvi naučno-istraživački centar za nacionalne nauke koji će se baviti očuvanjem srpskog jezika i kulture.
Ona je izrazila uverenje da naša zemlja ima sigurnu budućnost i ogroman potencijal, najavivši da će država nastaviti da ulaže u obrazovanje i podizanje konkuretnosti srpske privrede.

Pravimo prosvetu u kojoj ne učimo mlade o tome šta da misle već kako da misle i to se radi ovde, poručila je premijerka. Cilj reforme obrazovanja je, kako je istakla, njena veća veza sa privredom, zbog čega se uvodi dualno obrazovanje, kako bi se povećalo zapošljavanje.

Ministar Šarčević je istakao da je glavni prioritet ministarstva na čijem je čelu reforma školstva u Srbiji i uvođenje dualnog obrazovanja.

Ministar je naglasio da centar u Tršiću treba da postane samoodrživ po pitanju finansiranja.

U Tršić će moći da dođu deca i iz raznih drugih zemalja, a mi ćemo ovde negovati svoj jezik i moći deci da pružimo dodatna znanja. I to baš u mestu gde se rodio reformator srpskog jezika Vuk Stefanović Karadžić, poručio je Šarčević.