Radionica na temu mapiranja naučnoistraživačke infrastrukture na regionalnom nivou u organizaciji Saveta za regionalnu saradnju (Regional Cooperation Council – RCC) i Ministarstva nauke Crne Gore održana je 8. aprila u Ulcinju.

Cilj radionice bio je mapiranje postojeće istraživačke infrastrukture u regionu Zapadnog Balkana kako bi se obezbedile transparentne i dostupne informacije istraživačima zainteresovanim za saradnju sa i na Zapadnom Balkanu, kao i identifikovali izazovi sa kojima se pojedinačne zemlje susreću.

Osim toga i da podrži ekonomije na Zapadnom Balkanu koje su u procesu mapiranja postojeće istraživačke infrastrukture kroz obuke i razmenu iskustva (posebno onih  ekonomija koje su taj proces sprovele kao što su Srbija i Crna Gora), ali i da se razmene mišljenja i iskustava o otvorenom pristupu postojećoj istraživačkoj infrastrukturi istraživačima iz regiona Zapadnog Balkana i šire.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Viktor Nedović, koji je predvodio delegaciju Srbije na ovom sastanku, predstavio je proces mapiranja istraživačkih infrastruktura u Srbiji, kao i razvoj nacionalne mape puta za istraživačku infrastrukture, koja je usvojena u decembru 2018. godine.

Učesnici radionice su dogovorili izradu regionalne baze podataka istraživačke infrastrukture koja će omogućiti pretraživanje postojeće infrastrukture zainteresovanim istraživačima iz regiona, kao i izradu metodologije za otvaranje postojeće infrastrukture u regionu.

U delegaciji Srbije bili su i pomoćnik ministra Saša Lazović, direktorka Fonda za Nauku Milica Đurić-Jovičić, samostalni savetnik u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tijana Knežević Slobodan Prvanović sa Instituta za fiziku, Beograd.