Učenici koji svojim znanjem osvajaju medalje na takmičenjima širom sveta čine elitu naše zemlje i zato će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastaviti da ulaže u podizanje kvaliteta obrazovanja u Srbiji, poručio je pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Aleksandar Pajić.

Pajić je danas razgovarao sa učenicima beogradske Matematičke gimnazije i „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada koji su na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Japanu, ali i drugim takmičenjima osvajali najsjajnija odličja.

Vi ste ponos Srbije i za vas će vrata svih institucija uvek biti otvorena. Drago mi je da imamo takvu decu koja postižu najbolje rezultate. Vi ste elita koja predstavlja Srbiju i Ministarstvo prosvete će nastaviti da ulaže u vaše obrazovanje, istakao je Pajić i mladim matematičarima čestitao postignute uspehe u ime ministra prosvete Mladena Šarčevića i celog ministarstva.

On je dodao da ga raduje činjenica da najbolji srpski učenici ne dolaze samo iz Matematičke gimnazije u Beogradu, već da se matematika i fizika kvalitetno uče i u gimnazijama u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu…

Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović uporedio je najbolje matematičare sa vrhunskim sportistima Novakom Đokovićem i Ivanom Španović, jer poput njih, ulažu veliki napor i odriču se mnogih stvari u životu kako bi postali šampioni.

Naši matematičari ostvaruju sjajne rezultate. Na primer, Beograd se, po broju najboljih matematičara, nalazi među pet najboljih gradova na svetu. Na poslednjem takmičenju bili smo bolji i od Moskve sa sve okruženjem, a i sami znate koliko ima mnogo većih gradova u svetu od Beograda, naglasio je Ognjanović.

U poseti Ministarstvu prosvete danas su bili osvajači srebrne i bronzanih medalja na takmičenju i Japanu Pavle Martinović  i Aleksa Milisavljević iz Matematičke gimnazije, Tadija Šebez iz gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, kao i osvajači zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja sa drugih međunarodnih takmičenja Jelena Ivančić, Aleksa Milojević, Jovan Toromanović i Nikola Pavlović.