Rekonstruisani objekat Vazduhoplovne akademije u Beogradu u kome se učenici školuju po dualnom modelu danas je svečano otvoren.

Događaju su prisustvovali pomoćnica ministra za dualno obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić, šef Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta Ursula Renold, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak i član gradskog veća Dragomir Petronijević.

Pomoćnica ministra istakla je da Vazduhoplovna akademija već dugi niz godina uspešno obrazuje kadrove za potrebe vojske, policije, ali i kompanije Er Srbija, Aerodrom Nikola Tesla i Jat tehniku.

Kreiranje svih profila ove škole po dualnom modelu i aktivno uvođenje najsavremenijih znanja iz oblasti industrije 4.0 u okviru profila avio-mehatroničar rezultiralo je potpisivanjem memoranduma sa nemačkom avio kompanijom MTU, kao jednom od liderskih u svetu za servisiranje i proizvodnju avio motora. Podatak da je kompanija obrazovanje izdvojila kao jedan od presudnih faktora za dolazak u Srbiju govori u prilog tome da je naš model dualnog obrazovanja savremen i da kvalitet stečenih znanja, veština i stavova čini mlade ljude zapošljivim odmah nakon školovanja,  naglasila je Grujić.

Šef Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta Ursula Renold rekla je da je impresionirana novim prostorijama Vazduhoplovne akademije.

Švajcarska bi bila ponosna kada bi imala ovakve prostorije u centru grada. Čestitam ovom prilikom Gradu Beogradu, kao i ministarstvu na uspešnoj saradnji. Ponosna sam što sam partner na ovom projektu. Mislim da Srbija može biti uzor čitavom Balkanu u dualnom obrazovanju, izjavila je Renold.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak naveo je da je Beograd u prethodne dve godine u ovu školu uložio više od 70 miliona dinara.

Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović i komandant Helikopterske jedinice MUP-a Srbije potpukovnik Nenad Nedić potpisali su sa učenicima i njihovim roditeljima prve ugovore sa elementima dualnosti u srpskom vazduhoplovstu.

Događaju su prisustvovali i podsekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Igor Raičević i Ivan Zekavica, direktor kompanije Festo u Srbiji.