Međunarodni festival umetnosti učenika srednjih škola biće održan u Tokiju od 4. do 15. avgusta 2021. godine, u organizaciji Međunarodne fondacije za umetnost i kulturu – IFAC.

Predstavnik Republike Srbije na ovoj eminentnoj manifestaciji je Stefan Gledić, učenik trećeg razreda Crednje škole za mašinstvo i umetničke zanate Tehnoart iz Beograda. Njegovo delo „Leteći grad“ jednoglasno je odabrala petočlana Komisija, kao najbolje po kvalitetu i korišćenoj likovnoj tehnici pri interpretaciji originalne i maštovite umetničke ideje.

Stefan je pobedio na Javnom pozivu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, čiji cilj je unapređivanje učeničkih kompetencija iz oblasti kulture i umetnosti, kreativne aktivnosti i mobilnost u obrazovanju, kao i javna vidljivost učeničkih kreativnih veština i saradnja u oblasti umetničkog obrazovanja i izražavanja, razmena znanja i iskustava sa učenicima iz čitavog sveta i predstavljanje nacionalnih karakteristika kulture.

Zbog pandemije virusa Kovid 19, 22. po redu Međunarodni festival umetnosti učenika srednjih škola održaće se onlajn. Najboljih 500 radova učenika iz čitavog sveta biće izloženo u tokijskom Centru za nacionalnu umetnost od 4. do 15. avgusta.