Srbija stvara inovacije zaključeno je večeras na svečanosti u organizaciji Fonda za inovacionu delatnost „Inovacije: ulaganje u budućnost“, koja je održana u Domu garde na Topčideru.

Uz podršku Vlade Republike Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Svetske banke, Fond za inovacionu delatnost je uspeo da doprinese razvoju inovacija nastalih pre svega saradnjom  akademskog i privrednog sektora.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenio je da su inovacije ključne za razvoj Srbije i da su glavni pokretač jačanja konkurentnosti srpske privrede.

On je dodao da je finansijska podrška za istraživanje i razvoj kroz programe Fonda veoma važna za razvoj preduzetništva i izgradnju ekonomije zasnovane na znanju.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović govorio je na panelu „Inovacije: ulaganje u budućnost“.

Glavne teme panela koji je vodio direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac bile su usmerenost Vlade Srbije ka jačanju ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama i značaj sinergetskog efekta nastalog iz partnerstva Republike Srbije, Evropske unije i Svetske banke .

Skupu u Domu garde prisustvovali su i šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji Ingve Engstrom i šef Kancelarije Svetske banke Stiven Ndegva.

Na svečanosti su predstavljeni proizvodi nastali kroz Program saradnje nauke i privrede. Kroz razvojne poduhvate nastale u okviru ove saradnje uspešno je stvoreno 12 novih proizvoda, izrađeno 5 naprednih prototipa. Osim toga, potvrđene su 3 nove tehnologije i tehnološka procesa za dobijanje proizvoda sa visokom dodatom vrednošću, a 5 projekata je počelo da ostvaruje komercijalne rezultate prodajom svojih inovacija – očekuje se da će se u naredne dve godine videti pravi efekti realizovanih razvojnih aktivnosti i njihov pozitivan uticaj na poslovanje preduzeća.

U prvom ciklusu Programa saradnje nauke i privrede finansirano je 14 inovativnih projekata sa 3 miliona evra. Prvi ciklus je realizovan u okviru IPA projekta „Stvaranje sveobuhvatnog sistema za istraživanje i razvoj“ i svečanost je bila prilika da se obeleži zatvaranje tog projekta.

Predstavljeni su i novi dobitnici finansiranja u okviru drugog ciklusa Programa saradnje nauke i privrede. Finansiranje je odobreno za devet projekta koje će implementirati konzorcijumi sastavljeni od najmanje jednog privatnog preduzeća i najmanje jedne javne naučno-istraživačke organizacije, u vrednosti od ukupno 2,25 miliona evra iz budžeta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U naredne dve godine, konzorcijumi će razvijati sisteme za upravljanje parkingom, robotičku ruku za skladišta, mašine za pakovanja, novi prototip drona za zaprašivanje, novu formulaciji biopesticida…

Ovom prilikom je otvoren i novi javni poziv za podnošenje prijava preduzeća za finansiranje inovativnih projekata kroz Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija. Za ovaj javni poziv, koji je otvoren do 1. jula 2019. godine, opredeljeno je ukupno 4,5 miliona evra. Sredstva za ovaj poziv su obezbeđena iz IPA projekta „Razvoj novih proizvoda i usluga kroz komercijalizaciju istraživanja u malim i srednjim preduzećima“.

Programi Fonda za inovacionu delatnost su od početka podržani sredstvima Evropske unije i nakon svoje pilot faze, zahvaljujući sredstvima iz budžeta preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, postali su stalno dostupni mehanizam podrške Fonda za inovacionu delatnost. Kao takvi, oni su stalni oslonac podrške srpskoj privredi zasnovanoj na znanju, kao i naučno-istraživačkom sektoru.