Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Turske u Republici Srbiji Tanžuom Bilgičem. Sagovornici su ocenili da je saradnja dve države na visokom nivou, ali da ima prostora za unapređenje.

„U toku je rad na usaglašavanju teksta Programa saradnje u oblasti obrazovanja kojim će ona biti proširena i konkretizovana. Takođe, postoji mnogo prostora da uspostavimo saradnju u oblasti nauke“, rekao je ministar Šarčević. Ambasador Bilgič je konstatovao da su politički odnosi Turske i Srbije na izuzetno visokom nivou, dok su ekonomski na uzlaznoj putanji. „Potrebno je da i saradnja u oblasti obrazovanja prati taj tok i da se proširi na nove segmente“, naglasio je ambasador. On je dodao da je od prethodnika čuo za ideju da se turske kompanije koje posluju u Srbiji uključe u dualno obrazovanje, i istakao da je to veoma dobra ideja, ideja od koje će imati koristi i učenici i kompanije.

Osvrnuvši se na saradnju u oblasti razmene studenata i stipendiranja studenata za školovanje u Turskoj, ministar Šarčević je istakao da postoji prostor i za saradnju i razmenu učenika na nivou srednjih škola, pre svega kroz projekat Radost Evrope.