Izaberite stranicu

На престижној Шангајској листи, која је ноћас објављена, Универзитет у Београду нашао се између 201. и 300. места и тако задржао прошлогодишњу позицију.

Међу првих десет универзитета на Шангајској листи су осам америчких и два британска универзитета. Најбољи светски универзитет је Харвард, затим Станфорд, Кембриџ, МИТ, Беркли, Принстон, Оксфорд, Колумбија, Калифорнија и Универзитет у Чикагу.

Шангајска листа, коју сваке године објављује универзитет Циао Тонг из Шангаја, једна је од најутицајнијих листа која рангира најбоље универзитете у свету, њих 500. Кључни критеријуми за рангирање универзитета су број објављених научних радова у међународним часописима, цитираност, број добитника Нобелових награда и Филдсових медаља који су похађали универзитет или на њему раде. Листа је неформална, али ствар је престижа бити на њој, јер обухвата само два одсто светских универзитета.

Универзитет у Београду се први пут нашао на листи 2012. године, када је сврстан у групу универзитета који заузимају између 401. и 500. места.

Универзитети у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу нашли су се на Шангајској листи по областима која је објављена пре нешто више од месец дана. Међутим, нема их на листи најбољих светских универзитета.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page