Stipendije „Za žene u nauci“ za 2018. godinu dodeljene su danas Milici Sentić iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u Beogradu, Mirjani Ljubojević sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Mirjani Ćuk sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada.

Čestitajući dobitnicama stipendije državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović rekao je da je bio težak zadatak izabrati  nagrađene, jer je bilo dosta izvanrednih kandidata.

Na današnjoj svečanosti u Vladi Srbije u Beogradu Popović je rekao da je cilj Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se stvore uslovi da mladi naučnici i istraživači ostanu da rade u Srbiji i dodao da će to biti obezbeđeno kroz Zakon o nauci i istraživanju.

Ovo je trenutak kada se dešavaju vrlo krupne promene kada je reč o finansiranju nauke u Republici Srbije. U petak, 7. decembra je u Skupštini Srbije usvojen Zakon o Fondu za nauku. U toku je i javna rasprava o Zakona o nauci i istraživanju, krovnom zakonu, naveo je Popović.

On je istakao da će svi mladi istraživači moći da konkurišu kroz projekte Fonda za nauku  i da sklapaju ugovore o radu sa svojim fakultetima na period koliko traje projekti ciklus.

Mi ćemo kroz javni poziv stimulisati mlade istraživaće, odnosno rukovodioce projekta da anagažuju mlade istraživače, jer ćemo staviti uslov da bar tri mlada istraživača moraju da budu na svakom projektu. Sve te  aktivnosti govore da želimo da reorganizujemo naš sistem da ga napravimo boljim i organizovanijim, kazao je Popović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji u pojedinim institutima radi oko 90 odsto žena, a 52 odsto istraživača u Srbiji čine žene.

Na svečanosti je govorio i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović koji je istakao da je vrlo važno promovisati preduzetništvo, pre svega inovaciono preduzetništvo.

On je ocenio da je ova akcija koju podržava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nešto što zaslužuje veliko poštovanje i zahvalio svima koji su uključeni u realizaciju ovog programa.

Generalna direktorka Loreal Balkan i Loreal Adria Balkan regiona Brigit Štreler podsetila je da se ove godine obeležava 20 godina od globalnog programa „Za žene u nauci“.

Ona je dodala da je lokalni program stipendija „Za žene u nauci“ u Srbiji je pokrenut 2010. godine u saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kompanije L’Oréal Balkan i Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom.

Od tada se svake godine talentovanim i perspektivnim mladim naučnicama u Srbiji dodeljuju tri stipendije, u iznosu od po pet hiljada evra, kao vid podrške profesionalnom usavršavanju i podsticaja da  nastave da se bave naukom u Srbiji.

Predsednik Nacionalne komisije za Unesko Goran Milašinović podsetio je da Agenda 2030 održivog razvoja Ujedinjenih nacija, prepoznaje ključni značaj nauke u pokretanju inovacija i promena.

Kada je Loreal započeo ovu aktivnost globalni udeo žena u nauci je bio 11 odsto, a danas je  negde oko 28 odsto. Dakle, trećina žena se bavi naukom. Mislimo da to i dalje nije dovoljno i da bavljenje žena naukom treba stimulisati. Ali rezultat ove aktivnosti je vidljiv, kazao je on.