Pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić  prisustvovala je u petak 16. novembra Danu otvorenih vrata italijanske privrede u Jagodini.

Događaj je organizovala Konfindustrija Srbija u saradnji sa gradom Jagodinom a pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Beogradu. Istog dana obeležen je i Nacionalni dan malih i srednjih preduzeća Italije.

Pomoćnica ministra prosvete ocenila je da su ovakvi susreti veoma značajni i dodala da teorijska znanja učenika moraju da dobiju svoju svrhu i funkcionalnost.

Konfindustrija broji više od 160 kompanija. Sve je više firmi koje podržavaju proizvodnju za autoindustriju. Kompanija Aunde (Aunde) je veoma ugledna i zapošljava mnogo mladih ljudi. Teorijska znanja moraju da dobiju svoju svrhu i funkcionalnost. Deca moraju da znaju da njihovo znanje vredi, a kako će saznati, ako ne dođu do realnog radnog okruženja?, rekla je ona.

Grujić je navela da je Dan otvorenih vrata model koji dolazi iz Italije i da italijanska privreda počiva na malim i srednjim preduzećima.

Dakle, mi zajednički gradimo naš nacionalni model, tako što sublimiramo neka naša, ali i italijanska iskustva. Ovo je važno za našu decu. Mi smo ovde da bismo ih naveli na promišljanje da je bitno da znanje stiču na dva mesta. Jako je važno opšte teorijsko obrazovanje, ali i njihov aktivan boravak u kompaniji, gde oni mogu da budu učesnici proizvodnog procesa. Važno je da taj fond časova izuče u kompanijama i da procenu njihovog znanja donose dve strane: škola i kompanija koja im je obezbedila uspešnu karijeru, viši nivo samopouzdanja i samopoštovanja, rekla je Grujić.

Konfindustrija Srbija, predstavništvo konfederacije italijanske industrije u Srbiji, osnovana je sa ciljem da bude adresa za sve italijanske privrednike koji u Srbiji traže poslovne partnere i ovaj deo Balkana prepoznaju kao interesantan za razvoj poslovnih aktivnosti.

Dan malih i srednjih preduzeća – PMI Day 2018 bio je prilika za uspostavljanje dijaloga privrede, prosvete i lokalne zajednice, gde su tri kompanije – Aunde, Andrea Confezioni i Vibac Balcani, otvorile vrata svojih fabrika đacima tri srednje stručne škole iz Jagodine, kako bi se upoznali sa svetom proizvodnje, odnosima sa zaposlenima i značajem kreiranja odgovarajućeg obrazovanja za buduće zaposlene.

Kompanije koje su đaci posetili, kako je istakao ambasador Italije u Srbiji, Karlo Lo Kašo, koji je takođe prisustvovao ovom događaju, su izuzetno dobre i zapošljavaju ukupno 1500 radnika.

Zahvaljujući Konfindustriji Srbije, italijanskom privrednom Udruženju koje grupiše značajan deo italijanske kompanije koje ovde rade, napravili smo sponu između naše privrede i obrazovnog sistema i zahvaljujući toj konekciji, đaci posle završenih škola mogu da nađu posao u našim firmama, naveo je on.