Više od 1.000 učenika iz najuglednijih škola iz cele Srbije predstavilo je u Novom Sadu najbolje rezultate dualnog modela obrazovanja i poručili da je to jedan od najboljih izbora učenika prilikom upisa u srednju školu.

Oni su u subotu, na promociji dualnih obrazovnih profila „Dualno obrazovanje – Da znam šta radim“, objasnili da učenici kroz dualni model stiču znanje i praksu koje im omogućavaju lakše zaposlenje posle školovanja.

Pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje, Gabrijela Grujić istakla je da je skup u Novom Sadu dokaz kuda ide dualno obrazovanje u Srbiji.

Uspeli smo, jer smo došli do toga da o prednostima dualnog obrazovanja sa najvećim zadovoljstvom govore mladi, a ne mi koji projektujemo obrazovne platforme, konstatovala je Grujić.

Ona je naglasila da su funkcionalno znanje mladih, koje se stiče na dva mesta, kao i odgovornost prema izboru profesije, budućnost Srbije.

Prema rečima pomoćnice gradonačelnika Grada Novog Sada Adrijane Mesarović promocija dualnog u Novom Sadu bila je odlična prilika da se čuje iskustvo učenika, nastavnika i privrednika.

Videli smo udružene učenike, nastavnike i privrednike, čuli njihove utiske, kritike i sugestije kako bismo mogli da unapredimo sistem dualnog obrazovanja. To je put i način kako možemo mlade da zadržimo u našoj zemlji, kako oni mogu da nađu put za svoje radno angažovanje  u kompanijama u kojima će da stiču praktična znanja, rekla je Matić.

Ona je dodala da je važno svačije mišljenje na tu temu kako bi model dualnog, koji objedinjuje sticanje teorijskog znanja i prakse, bio unapređivan.

Inicijativu za uvođenje dualnog obrazovanja u škole u našoj zemlji pokrenuli su privrednici, objasnila je rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje u Privrednoj komori Srbije Mirjana Kovačević.

Privreda je ukazala na to da postoji problem u pronalaženju kadrova sa funkcionalnim i primenjivim znanjem, po završetku školovanja. Pružila je podršku stručnim školama i otvorila vrata da đaci već tokom školovanja uđu u firme i uz teorijsko steknu i empirijsko znanje i upoznaju realno radno okruženje. To je praktično obrazovanje na dva mesta u školi i kompaniji, rekla je Kovačević.

Konferencija u Novom Sadu bila je drugačija od svih prethodno održanih zbog njene masovnosti i činjenici da su učenici govorili o tome kako vide svoju budućnost, a ne direktori i nastavnici škola koje pohađaju.

Posetiocima su se predstavile i škole iz Beograda (Vazduhoplovna akademija, Politehnika škola za nove tehnologije, Poljoprivredna škola sa domom učenika, Saobraćajno-tehnička škola Zemun), Leskovca (Visoka poslovna škola strukovnih studija, Škola za tekstil i dizajn), Kragujevca (Srednja stručna škola), Novog Sada (Mašinska škola, Elektrotehnička škola Mihajlo Pupin), Subotice (Tehnička škola Ivan Sarić, Hemijsko-tehnološka škola), tehničke škole iz Užica, Valjeva, Vlasotinca i Zrenjanina, kao i kompanije Gebruder vajs (Gebruder Weiss) i Drekslmajer (Draexlmaier)

Događaj su otvorili pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić, rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje u Privrednoj komori Srbije Mirjana Kovačević i pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Adrijana Mesarović.