U Beogradu je danas otvoren sedmi kup Matematičke gimnazije na kojem će znanje iz oblasti matematike, fizike i informatike pokazati oko 150 učenika iz 13 evropskih zemalja.

Na međunarodnom takmičenju koje traje do 29. juna učestvovaće đaci iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Severne Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Rusije, Velike Britanije, Nemačke, Slovenije…

Međunarodno takmičenje otvorio je specijalni  savetnik ministra prosvete Aleksandar Pajić koji je izrazio zadovoljstvo što je Beograd domaćin takmičenja u oblastima koje su prepoznate kao važne u 21. veku.

Matematička gimnazija je institucija od posebnog nacionalnog značaja. Imamo učenike koji su završili ovu školu, školovanje nastavili u velikim svetskim školama, neki su tamo ostali, a neki se vratili u Srbiju i danas ovde predaju nekim novim đacima, rekao je Pajić.

On je izrazio nadu da će ubuduće na takmičenju učestvovati i učenici zemlja van evropskog kontinenta.

Učesnicima kupa su se obratili i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.

Održavanje kupa podržali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.