За полагање пријемног испита за специјализована ИТ одељења наредне школске године пријавило се 2.537 ученика, што чини приближно 4 % укупног броја ученика који ће уписати средње школе. Број пријављених увећан је скоро пет пута у односу на прошлу годину, када се пријавило 556 ђака.

На пријемном испиту, који је заказан за 3. јун 2018. године, полагаће се задаци из математике средњег и напредног нивоа, док се за припрему користе збирке за полагање завршног испита.

У зависности од резултата пријемног испита, могуће је да ће наредне школске године бити уписана и три ИТ одељења на језицима националних мањина, обзиром на то да су се за полагање пријемног пријавило и 76 ђака припадника мађарске и словачке националне мањине.

Ученици који заврше четири године школовања у овим одељењима, стећи ће сва неопходна знања и вештине која ће им отворити врата ИТ индустрије. Биће и одлично припремљени за наставак школовања на неком од факултета или виших школа ИТ усмерења. Поред тога, добиће и широко гимназијско знање које им омогућује да, уколико желе, наставе своје школовање у неком потпуно другом правцу.

ИT одељења имаће максимално по 20 ученика који се на часовима информатичких и програмерских предмета деле на групе.  Све гимназије су опремиле кабинете за информатику, наставнике информатике очекују обуке за нове предмете док ученицима није потребна додатна ИТ опрема нити улагање у ученички материјал.

Према последњим истраживањима, у Србији се на тржишту појави око 1.500 нових квалификованих ИТ радника сваке године. Потребно је повећати тај број најмање 5 пута, на преко 7.000 радника годишње, како би извозни циљеви били достигнути. Овај сектор у Србији тренутно запошљава око 20.000 радника а просечна плата у овом сектору виша је него у другим привредним гранама.