Vlada Srbije izdvojila je šest miliona evra za kompletnu rekonstrukciju Palate Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), istaknuto je danas tokom posete predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i ministara prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića tom zdanju.

Brnabić je, nakon obilaska Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju i Biblioteke SANU, kao i razgovora sa predsednikom SANU akademikom Vladimirom Kostićem i članovima Izvršnog odbora, istakla da rekonstrukcija te zgrade, koja ima približno 10.000 kvadratnih metara, predstavlja veoma kompleksan projekat.

Ići ćemo u kompletnu rekonstrukciju zgrade koja je jako važna za našu prošlost, a ako smo pametni, biće još važnija za našu budućnost, poručila je ona i naglasila da je važno da Arhiv i Biblioteka SANU budu urađeni po najvišim svetskim standardima, kako rukopisi koje čuva Akademija, ne bi dalje propadali.

Premijerka je istakla da Srpska akademija nauka i umetnosti ima kulturno-istorijsku baštinu od neprocenjivog značaja i vrednosti za srpski narod, kulturu i državu.

Ona je objasnila da je u ovom trenutku u izradi projektni zadatak kako bi se raspisao tender za rekonstrukciju Palate SANU, pri čemu je izrazila očekivanje da će se to desiti uskoro.

Premijerka je konstatovala da Audiovizuelni arhiv i centar za digitalizaciju poseduju najsavremeniju opremu, i podsetila na to da je Vlada uložila približno dva miliona evra u sređivanje prostora i kupovinu opreme.

Ona je ukazala na značaj tog centra za očuvanje naše kulturne baštine.