Ministar  prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je danas Zaječar i razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave, obišao Tehničku školu i Osnovnu školu „Ljubica Radosavljević Nada” i održao Aktiv direktora predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola Zaječarskog okruga.
Na sastanku sa ministrom Velimir Ognjenović, predsednik privremenog organa Grada Zaječara,  ukazao je na potrebu uvođenja dualnog obrazovanja pre svega u oblasti tekstilne industrije. Lokalna samouprava započela je pregovore sa jednim investitorom iz Turske ali da bi on otvorio pogon u Zaječaru potrebno je da imamo dovoljno stručnih radnika, jer je današnja proizvodnja veoma modernizovana, rekao je Ognjenović. Govoreći o stanju u obrazovanju Ognjenović je  istakao da se preuzimajući vlast 2013. godine suočio sa ogromnim dugovima za prosvetu koji su nastali, kao posledica neodgovornosti prethodne vlasti koja godinama nije izmirivala obraveze,  već je gomilala dugove.
Ministar je pohvalio napore gradskih vlasti koje su učini kako bi brojne škole izašle iz blokade. ” Škole u Zaječaru su godinama zapostavljana do te mere da Znam da i sada ima problema sa isplatom prevoza i jubilarnih nagrada, ali lokalni budžet je do sada izmirio na milione dugova, rešiće se i preostali problemi samo treba malo vremena i razumnog dogovora. Važno je da lokalna samouprava odgovorno posluje”, poručio je ministar.  Kada je reč o dualnim obrazovnim profilima Šarčević je ponovio da je zajednički rad na planu upisa u srednje škole Ministarstva, privrede i lokalnih samouprava upravo najbolji put do obrazovanja za tržište rada.
Tokom sastanka sa direktorima obrazovno-vaspitinih ustanova Zaječarskog okruga Šarčević je istakao da su promene u obrazovanju već počele i da su sada neophodne izmene nastavnih planova i programa, ali i više od 900 pravilnika. Obilazeći Tehničku školu ministar se upoznao sa radovima učenika koji pohađaju kreativnu radionicu iz preduzetništva i koji ostvaruju značajan uspeh na takmičenjima. Na kraju posete Zaječaru ministar je posetio Osnovnu škole „Ljubica Radosavljević Nada”, u kojoj će uskoro početi kompletna rekonstrukcija posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.