5. februara 2019. godine održana je regionalna otvorena radionica o pametnoj specijalizaciji, u organizaciji Ministarstva nauke Crne Gore i Objedinjenog istraživačkog centra Evropske Komisije (Joint Research Centre EC – JRC).

Na nivou Evropskej unije postoji 120 strategija za pametne specijalizacije na regionalnim i nacionalnim nivoima. Njihova uspešna primena zahteva institucionalne kapacitete i posvećenost od strane javnog sektora; dobre baze podataka koje pokazuju ekonomski, inovativni i naučni potencijal na regionalnom nivou; otvoreni dijalog sa širokim spektrom zainteresovanih strana koje predstavljaju privredna društva, akademsko i civilno društvo; kao i održivi sistem praćenja, finansiranja i implementacije.

Ovaj događaj predstavlja lokalni događaj, za zemlje Zapadnog Balkana i zemalje članice EU iz okruženja, sa ciljem da se razviju pametne specijalizacije na zapadnom Balkanu koje će biti važno sredstvo za promoviranje transnacionalne saradnje u ovom regionu. Kroz dijalog sagledane su mogućnosti za buduću saradnju i zajedničke projekte unutar prioritetnih domena zemlja Zapadnog Balkana, a koje su svoje prioritete za pametnu specijalizaciju definisale kroz dokaze zasnovane podacima i participativni proces.

Dr Jelena Begović, član  RIS3 radne grupe za izradu Strategije istraživanja i inovacija za pametne specijalizacije u Republici Srbiji, predstavila je prisutnima proces izrade ove strategije na nacionalnom nivou.