Obuka nove grupe savetnica koje će volonterskim radom na SOS telefonskoj liniji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pružati podršku zaštiti dece i učenika od nasilja završena je u utorak, 3. jula 2018. godine.

SOS linija Ministarstva prosvete 0800 200 201 radi tokom nastavnih dana od 7.30 do15.30 časova i ovaj broj telefona je, pre svega, namenjen deci/učenicima, roditeljima, zaposlenima u obrazovnim ustanovama, kao i onima kojima je potrebna dodatna pomoć u rešavanju problema nasilja i onima koji se na različite načine bave pitanjem prevencije nasilja.

Telefonski savetnici upućuju  na jasne procedure u slučajevima nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja kroz primenu Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje („Sl. glasnik RS“, br. 30/2010).

Cilj je da se pruži dodatna podrška kreairanju bezbednog i podsticajnog okruženja za svakog učenika kroz savetodavno-instruktivni rad koji upućuje na korake koji vode prevenciji i zaustavljanju nasilja.

Obuku savetnica vodili su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zaduženi za poslove zaštite od nasilja i koordinacije rada  SOS telefonske linije.