Vazduhoplovna akademija iz Beograda dobitnik je Diplome sa velikom zlatnom medaljom na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu obrazovanja „Putokazi“ u Novom Sadu u kategoriji „Srednje stručno obrazovanje i vaspitanje za dualno obrazovanje“.

Kako su istakli predstavnici škole, dobijeno priznanje će doprineti daljem uspešnom radu u sprovođenju dualnog obrazovanja, čime će se učenicima omogućiti uspešna buduća karijera.

Vazduhoplovna akademija je predstavila svoj program i na štandu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao podrška realizaciji teme „Poslovno ime obrazovanja iz ugla učeničkih zadruga, kompanija i dualnog obrazovanja“.

Posetiocima Sajma su i druge škole prikazale proverene modele razvoja učenika, koji će po završetku svog srednjoškolskog obrazovanja, biti spremni da znanja stečena u školi koriste u složenim uslovima života i rada.  

Učeničke zadruge su na sajmu predstavile i Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković” iz Požarevca, Osnovna škola „Sveti vladika Nikolaj” iz Bradarca i Osnovna i srednja škola „9. maj” iz Zrenjanina.

Od njih su posetioci mogli da saznaju kako je moguće učiti i razvijati svoje kompetencije na kreativan i zanimljiv način i kako ostvariti interakciju sa poslovnim sektorom, promovišući svoj rad i zajednicu u širem kontekstu od škole.

Kako su istakle pomoćnice ministra prosvete Gabrijela Grujić i Vesna Nedeljković, ove škole su samo neke u Srbiji koje su timskim radom svojih školskih uprava, nastavnika i učenika upoznale veliki broj ljudi sa pojmom udruživanja i potencijalom koji imaju učeničke zadruge.

O učeničkim zadrugama i razvoju preduzetničkih kompetencija govorile su pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković i savetnica za finansijsku pismenost i preduzetništvo Gordana Stepić.

U bloku koji je bio posvećen dualnom obrazovanju, o razvoju stručnog obrazovanja kroz primenu Zakona o dualnom obrazovanju govorile su pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić i rukovodilac centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević.