Kroz dualno obrazovanje đaci stiču veći kvalitet obrazovanja, istaknuto je na okruglom stolu u Subotici a kome je prisustvovala i pomoćnica ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje i vastpitanje Gabrijela Grujić.

Okrugli sto o značaju dualnog i preduzetničkog obrazovanja za lokalnu zajednicu održan je 30. novembra 2018. godine na Otvorenom univerzitetu na incijativu Socijalno ekonomskog saveta i okupio je đake, roditelje, predstavnike lokalne samouprave i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić ocenila je da učenici koji su odabrali dualni model, prvi mogu da vide da znanje koje su stekli vredi.

Ona je istakla da je važna povezanost škola i preduzeća i dodala da kompanije koje posluju u Srbiji imaju sve uslove da mladima pruže znanja koja su im potrebna za buduće zaposlenje.

Ako učenicima omogućimo da teorijska znanja na kvalitetan način stiču u školama, moramo im omogućiti i kvalitetno učenje kroz rad. Kompanije u Subotici su pokazale da otvaranjem svojih vrata omogućavaju učenicima sticanje praktičnih znanja, kojima oni upotpunjuju teorijsko znanje stečeno u školi. Takođe, pored stečenih kvalitetnih teorijskih znanja, učenici su u prilici da razvijaju i inovativnost, kritičko mišljenje, kreativnost i da steknu znanja koja ih odmah nakon željenog nivoa obrazovanja čini zapošljivim, poručila je  Gabrijela Grujić.

Subotica je među gradovima koji ovaj vid obrazovanja podržavaju i kroz stipendiranje učenika. Od 2016. godine, Grad svake godine stipendira po 30 učenika koji pohađaju zanimanja trogodišnje tehničke struke, u Politehničkoj, Tehničkoj školi “Ivan Sarić” i Ekonomskoj srednjoj školi.

Mi smo u sistemu već obezbedili 4.500 učenika, 600 kompanija, 84 škole, što je pokazatelj da smo na dobrom putu, da su se mladi ljudu osvestili koliko je bitno da učestvuju u dualnom modelu obrazovanja, dakle da teorijska znanja stiču u školi, a veštine u kompanijama”, naglasila je Gabrijela Grujić.