Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potpisao je danas ugovore sa direktorima 29 osnovnih i srednjih škola  o dodeli grantova za školske zadruge, kao podsticaj njihovog rada. Školama je dodeljeno 10 miliona dinara za različite projekte koji će biti realizovani preko školskih zadruga. Šest miliona dinara podeljeno je za projekte u 16 osnovnih škola, dok je za projekte 13 srednjih škola izdvojeno četiri miliona dinara.

Po prvi put  opredeljujemo sredstva za pomoć zadrugarstvu u školama. Škole koje su osnovale zadruge sada imaju priliku da naprave male proizvodne pogone. Da su velike  mogućnosti škola u toj oblasti najbolje govori primer Hemijsko-tehnološke škole u Subotici koja skoro ceo grad snabdeva sapunima i Mlekarske škole u Pirotu koja ceo grad snabdeva mlečnim proizvodima, rekao je ministar Šarčević.

Kao pozitivan primer, ministar je istakao grad Požarevac gde su sve osnovne i srednje škole formirale zadruge i već imaju zajednicu zadruga i zajedničke nastupe.

Ministar Šarčević je istakao da osim obrazovne, škole imaju i vaspitnu ulogu koja se najbolje sprovodi kroz osnivanje zadruga.

U đačkoj zadruzi stiču se određene veštine, a najveća vrednost je vaspitanje za rad. Učenici se  uče se preduzetništvu od najranijeg uzrasta. Od zarađenog novca pomažu  siromašnim đacima, obezbeđuju vaučere koji se koriste u centrima izvrsnosti, rekao je ministar Šarčević, dodajući da srednje struče škole  i poljoprivredne imaju nesagledive mogućnosti.

Ministar je naglasio da sve škole koje imaju osnovane zadruge, mogu da planiraju da  će  od sledeće godine dobiti pomoć od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kako bi kupili neophodnu opremu i alate koji su im potrebni za rad zadruga.

Dobijena sredstva škole će upotrebiti prema predloženim projektima za kupovinu razboja za tkanje i prateće opreme, 3D štampača i računara za izradu promotivnog materijala za školu i učeničku zadrugu,  mašina, opreme  i materijala za izradu plastenika, malčera za obradu voćnjaka, sušare za voće, povrće, bilje i gljive, baštenskog alata, staklenika, štanc alata za izradu ambalaže (kutija, mašina za presovanje otpada, mašina za zavarivanje polipropilenskih posuda, mašine za šivenje veza i platna, repromaterijala za izradu nakita, sapunske baze, etarskih i parfemskih ulja za izradu sapuna, mini električnog šporeta za kuvanje sapunske baze i pečenje gline, opreme za rad sa polimernom glinom, klešta za izradu nakita,  aparata za zavarivanje i drugo.

Osnovna škola „Sveti Sava“ u Požarevcu dobila je oko 380.000 dinara za nabavku prese za presovanje limenki. Direktorka škole Margareta Sekulović kaže da su oni „eko škola“ i da su zadrugu „Mozaik“ osnovali u novembru prošle godine, te da će im nabavka prese poslužiti da budu još efikasniji.

Osnovna škola „Sveti vladika Nikolaj“ iz Bradarca kod Požarevca, koja je zadrugu osnovala u oktobru 2018. godine, dobila je 400.000 dinara za nabavku pakerice za voće i povrće. Direktor  škole Dejan Životić kaže da im je primarna poljoprivredna sekcija jer imaju 10 hektara obradivog zemljišta.

            Od novca koji je zarađen kroz zadrugu kupljena je uniforma za sve učenike u školi, a obezbeđena su sredstva za nabavku udžbenika za đake koji dolaze iz socijalno ugroženih  porodica, rekao je direktor.

Građevinsko-tehnička škola „Neimar“ iz Niša, sredstva od 350.000 dinara utrošiće za nabavku CNC mašine za graviranje plastike i drveta.

Osnovne škole koje su dobile sredstva za podsticaj rada zadruga su:  OŠ „Prvi oktobar“, Botoš,  OŠ „Četvrti kraljevački bataljon“ iz Kraljeva, OŠ „Dr Đorđe Natošević“ iz Novog Slankamena, OŠ „Jovan Cvijić“ iz Kostolaca,  OŠ „Lazar Savatić“ iz Zemuna, OŠ „Mića Stojković“ iz Umačara, OŠ „Miroslav Bukumirović Bukum“ iz Šetonje, OŠ „Nadežda Petrović“ iz Velike Plane, OŠ „Petefi Šandor“ iz Bečeja, OŠ „Ratko Jovanović“ iz  Kruščice, OŠ za učenike oštećenog sluha i govora „11. maj“ iz Jagodine, OŠ „Sveti Sava“ i OŠ „Sveti vladika Nikolaj“ iz Požarevaca,  OŠ „Vuk Karadžić“, iz Knića, OŠ „Drugi šumadijski odred“ iz Markovaca i  OŠ „Jovan Popović“ iz Čoke.

Srednje škole koje su dobile sredstava za podsticaj rada zadruga  su: Medicinska, Politehnička škola i Ekonomsko- trgovinska škola iz Požarevca, Tehnička škola iz Pirota, Srednja škola „Sveti Trifun“ sa domom učenika iz Aleksandrovca, Medicinska škola iz Ćuprije, Srednja škola „Kralj Petar I“ iz Topole, , Srednja škola iz Knića, Građevinsko tehnička škola „Neimar“ iz Niša, Mitrovačka gimnazija iz Sremske Mitrovice, Tehnička škola „Rade Metalac“ iz Leskovca, Škola za dizajn tekstila i kože iz Novog Pazara i Požarevačka gimnazija.