Pobednicima konkursa Programiraj svoj uspeh, učenicima sedmog i osmog razreda osnovnih škola, danas su uručene su nagrade i priznanja.

Premijerka Ana Brnabić, koja je pobednicima uručila nagrade, rekla je da će do 2023. godine biti završena kompletna digitalizacija u svim školama u Srbiji i da se svake godine 1.000 novih učenika upisuje u specijalizovana IT odeljenja.

Dodeli nagrada prisustvovali su i pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milan Pašić i državni sekretar Nebojša Ranđelović.

Prvo mesto u kategoriji IKT i Digitalna pismenost za 7. razrede pripala je timu učenika OŠ „Vojislav Voka Savić“ iz Lazarevca, drugo mesto OŠ „Uroš Predić“, Orlovat, treće đacima OŠ „Jošanička Banja“, iz istoimenog mesta.

Kada je reč o kategoriji Računarstvo, prvo mesto osvojili su sedmaci OŠ „Đura Jakšić“ iz Rakovice, drugo mesto pripalo je učenicima OŠ „Petar Leković“ iz Požege, a treće đacima OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta.

Tim osmaka OŠ „Mihajlo Pupin“ iz Veternika osvojio je prvo mesto u kategoriji IKT i Digitalna pismenost. Drugo mesto pripalo je đacima OŠ „Vuk Karadžić“, Sočanica, a treće đacima OŠ „Hristo Botev“ iz Dimitrovgrada. U kategoriji Računarstvo, prvo mesto osvojili su osmaci OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta, drugo OŠ „Partizanski dom“, Donji Bučumet, a treće učenici OŠ „Jastrebački partizani“ iz Merošine.

Konkurs „Programiraj svoj uspeh“ bio je namenjen učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola i njihovim nastavnicima-mentorima, za izbor najboljih primera projektne nastave iz Informatike i računarstva u 2020/2021 školskoj godini,

U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, konkurs su raspisali Privredna komora Srbije (PKS) i Fondacija „Petlja“. Prva generacija učenika koja je imala obavezan predmet Informatika i računarstvo od petog do osmog razreda, uveden u sistem školovanja u Srbiji 2017, osnovnu školu završila je ove godine.