Kontinuiran rad na osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju deo je sveobuhvatne reforme obrazovnog sistema koja je u toku u Republici Srbiji, izjavila je danas u Beogradu državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović.

Govoreći na Javnim konsultacijama o kvalitetu visokog obrazovanja i usklađenosti sa evropskim i međunarodnim standardima Dukić Mijatović je rekla da je reforma obrazovanja potreba i nužnost. Ona je dodala i da je kada je reč o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju ključna uloga Nacionalnog akreditacionog tela, kao nezavisne agencije.

Državna sekretarka je kazala da su, između ostalog, usvojene izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju i da su te promene izvršene kako bi Srbija ponovo postala punopravna članica u Evropskoj asocijaciji za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Svi standardi na kojima je rađeno u prethodnom periodu su značajni za poboljšanje kvaliteta visokog obrazovanja, a najponosniji smo upravo na one koji omogućavaju akreditaciju visokog dualnog obrazovanja, kako akademskog tako i strukovnog“, rekla je državna sekretarka.

Istakla je da će se uvođenjem novih standarda u obrazovanje, unaprediti visoko školstvo naše zemlje, ali i da će se privredni sektor podići na viši nivo.

Dukić Mijatović je navela da je Evropska unija važan partner u reformi obrazovanja u Srbiji.

Na skupu su učestvovali i predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nacionalnog akreditacionog tela, Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, Studentske konferencije univerziteta Srbije i drugi.