Formiranje zajedničke kinesko-srpske laboratorije je veoma važna vest za našu nauku i za unapređenje saradnje dve zemlje u nauci i istraživanju, rekla je državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović.

Formiranje laboratorije, kako je rekla, u skladu je sa već postojećom dugogodišnjom saradnjom Instituta za biloška istraživanja „Siniša Stanković“ sa Šangajskim institutom Materia Medica.

Ona je dodala da će laboratoriju predvoditi predstavnici Kine i Srbije.

U svetu već ima 50 ovakvih laboratorija, ali ovo je prva ovakva u Srbiji i jedina u regionu, za nas je podstrek za dalju saradnju, kao i za našu nauku i privredu“, rekla je ona.

Objasnila je da će se u toj laboratoriji istraživati lekovita bilja, mikroorganizmi, ali i inovativni lekovi.

Videćemo i kako će se takvi lekovi proizvoditi i trudićemo se i da na taj način uvežemo nauku i privredu“, rekla je Dukić Mijatović.

Istakla je da je Kina važan partner Srbiji u oblasti nauke i mnogo toga možemo od njih da naučimo, zbog toga ćemo razmenjivati znanje i tehnologije.

Koncept osnivanja zajedničke laboratorije objedinjuje istraživačke kapacitete za razvoj primene prirodnih proizvoda u različitim sferama, pre svega u pronalaženju novih lekova i medicinskih proizvoda koji su zasnovani na prirodnim resursima, uz očuvanje biološke raznovrsnosti i obezbeđenje održivog razvoja.