Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Jović otvorio je obuke za pisanje, razvoj i budžetiranje Horizont projekata i ocenio da će ovi treninzi pomoći istraživačima i istraživačkim institucijama iz Srbije da razviju veštine potrebne za pisanje uspešnih projektnih prijava, kako bi bili još uspešniji u ovom programu.

Jović je zahvalio realizatorima Programa „Podrške implementaciji multilateralnih sporazuma u oblasti životne sredine“, što su organizovali vebinare i treninge za jačanje kapaciteta naučnoistraživačkih institucija za pisanje predloga projekata za evropske programe.

Iako je možemo biti zadovoljni uspehom koji su istraživači i naučnoistraživačke organizacije iz Srbije postigle u prethodnom okvirnom programu za istraživanje i inovacije – Horizont 2020 programu, ovakve obuke pružaju potrebna znanja i veštine našim istraživačima, ali i administrativnom osoblju, kako bi NIO iz Srbije bile konkurentne istraživačkim institucijama iz EU“, rekao je on.

Podsetio je da su prema statističkim podacima iz marta 2021. godine, institucije iz naše zemlje zabeležile 571 učešće u programu Horizont 2020.  Procenat uspešnosti, odnosno procenat finansiranih projekata u odnosu na ukupan broj podnetih predloga projekata je, kako je rekao,  11,62 odsto, a evropski procenat uspešnosti je 12,03 odsto.

Nadam se da će ovaj i ovakvi treninzi pomoći istraživačima i istraživačkim institucijama iz Srbije da budu još uspešniji u Horizont Evropa programu i da ćemo prestići evropski prosek uspešnosti projektnih prijava. Siguran sam da će vam ovaj trening pružiti nove informacije o programu Horizont Evropa i pomoći da razvijete veštine potrebne za pisanje uspešnih projektnih prijava, a zatim i uspešnu implementaciju „dobijenih“ projekata“, rekao je Jović.

Trodnevni Trening za pisanje, razvoj i budžetiranje Horizont projekata održava se 15, 16, i 22. juna u Beogradu.

Trening je organizovala Evropske trening akademije (EUTA) uz podršku programa “Podrške implementaciji multilateralnih sporazuma u oblasti životne sredine” koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sredstvima Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom zaštite životne sredine.

Trening ima fokus na teme iz oblasti životne sredine i predstojeće konkurse 2021/22 u okviru Horizont Evropa programa, a u skladu sa Strategijom pametne specijalizacija Republike Srbije. U pitanju su dva paralelna treninga: trodnevni trening namenjen istraživačima i jednodnevni za administrativno osoblje istraživačkih institucija.