Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a u okviru konkursa „Svi zajedno za rodnu ravnopravnost“, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa Ambasadom Francuske u Srbiji i Francuskim institutom u Srbiji,  nagradilo je svih 117 pristiglih radova učenika osnovnih i srednjih škola, za doprinos prevenciji rodnih stereotipa i svih oblika rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije.

Ministarstvo posebnu pažnju posvećuje prevenciji svih oblika diskriminacije i nasilja, trudeći se da kroz različite aktivnosti utiče, kako na decu i mlade, tako i na društvo u celini u promovisanju pozitivnih  demokratskih i humanističkih vrednosti“, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Ministarstvo je na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji sa Ambasadom Francuske u Srbiji i Francuskim institutom, povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, objavilo u novembru 2019. godine javni poziv za učešće na konkursu „Svi zajedno za rodnu ravnopravnost“.

Nagrade su svakom od učesnika i učesnica dodelili Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Francuski institut u Srbiji i donatori. Zbog trenutne epidemiološke situacije nagrade će biti poslate školama i učenicima preko nadležnih školskih uprava Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni je podsetio da je borba protiv nasilja nad ženama jedan od prioriteta mandata predsednika Republike i u ovoj oblasti obrazovanje ostaje prva mogućnost delovanja.

 U tome je suština naše saradnje sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na ovom konkursu, ali i podrške koju ova ambasada pruža nekolicini organizacija na terenu izvan velikih urbanih centara”, rekao je on.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, od danas pa do 10. decembra trajaće i međunarodna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, čiji je cilj podizanje svesti i podsticanje na prevenciju i eliminaciju nasilja prema ženama.