Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić posetila je kompaniju „Standard furniture Serbia “u Ćupriji, povodom obeležavanja „Dana dualnog obrazovanja“. Tom prilikom promovisan je početak primene dualnog obrazovanja u toj kompaniji, koja je ostvarila uspešnu saradnju sa Tehničkom školom iz Ćuprije. Na inicijativu kompanije, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Privredne komore Srbije, ove školske godine formirano je odeljenje dualnog obrazovnog profila – operater za izradu nameštaja.

Pomoćnica ministra je tom prilikom istakla da je dualno obrazovanje postalo jedna ozbiljna platforma, koja učenicima, a od ove školske godine i studentima, pruža kompetencije koje su im potrebne i koje mlade ljude čine odmah zapošljivim.

Srbija ima izgrađen Nacionalni model dualnog obrazovanja, a kroz Master plan implementacije Zakona o dualnom obrazovanju, učinićemo sistem fleksibilnijim za ulazak što više kompanija. Ako đaci budu učili na dva mesta, steći ćemo kvalitetan nivo obrazovanja, što će pokazati da je dualno obrazovanje stub ekonomskog razvoja “, rekla je Grujićeva.

Miodrag Perović, generalni direktor kompanije „Standard Furniture Serbia“, izjavio je da je ulaganje u mlade ljude, školovanje adekvatnog kadra, jedan od glavnih zadataka kompanija koje planiraju dugoročno poslovanje u Srbiji.

Namera naše kompanije je da dugoročno osiguramo kvalifikovanu radnu snagu, a da mladima ponudimo ne samo siguran posao, već i mogućnost za dalje školovanje, usavršavanje i napredovanje, što ima za cilj doprinos razvoju lokalne zajednice, ali i države u celini“, rekao je Perović.

Edin Dacić, predsednik Skupštine kompanije „Standard Furniture Serbia “, posebno je pohvalio opštinu Ćuprija i Tehničku školu koje su prepoznale potencijal i važnost dualnog obrazovanja.

Događaju su takođe prisustvovali i predstavnici Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, koja je pružila veliku podršku uvođenju i razvoju Nacionalnog modela dualnog obrazovanja, predstavnici Privredne komore Srbije, opštine Ćuprija, Tehničke škole iz Ćuprije i đaci te škole.