Sporazum o saradnji između Univerziteta Đao Tong iz Šangaja sa Univerzitetom u Beogradu, Novom sadu i Nišu potpisan je danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Sporazum su potpisali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, potpredsednica za obrazovanje i međunarodne odnose Univerziteta Đao Tong iz Šangaja Ksuemin Ksu, rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić, prorektor Beogradskog univerziteta Nenad Zrnić, prorektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Madić.

Sporazum uspostavlja institucionalne okvire za sprovođenje obostrane akademske i naučne razmene između univerziteta potpisnika, a uz finansijsku i organizacionu podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Đao Tong Univerziteta.

Ministar prosvete istakao je da potpisivanje sporazuma o saradnji treba da bude poseban motiv za srpsku naučnu i akademsku zajednicu.

Mi smo iskreni prijatelji sa građanima Kine, sa našim bratskim narodom. Saradnja kroz nauku i obrazovanje je najčvršća saradnja, jer tu se stiču i prijateljstva za čitav život, a obrazovanje je najbolji most saradnje među državama, rekao je Šarčević.

On je podsetio da je Univerzitet Đao Tong već sarađivao sa srpskim naučnicima i profesorima.

Sada imamo priliku da stvorimo mnogo dublje veze, saradnju u raznim naučnim oblastima. Za nas je ovo velika čast, kako za naše univerzitete, tako i za celu državu, zaključio je Šarčević.

 Univerzitet Đao Tong će razmenjivati studente u trajanju do jednog semestra sa univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Obostrana razmena će se pre svega odnositi na studijske programe osnovnih studija iz oblasti matematike, fizike, poljoprivrede i menadžmenta, uz mogućnost proširivanja saradnje i na druge akademske oblasti u budućnosti.

Razmene studenata sprovodiće se u sklopu programa akademske mobilnosti, u okviru koga će se vršiti i priznavanje bodova stečenih tokom mobilnosti.

Sporazumom je predviđeno i obostrano finansiranje troškove ishrane i smeštaja studenata koji će biti na razmeni u Srbiji i Kini. 

Univerzitet Đao Tong u Šangaju, osnovan 1896. godine, jedan je od najprestižnijih Narodnoj Republici Kini i visoko je pozicioniran na svetskim rang listama univerziteta. Ovaj univerzitet sprovodi akademske programe i na engleskom jeziku, uključujući i zajedničke studijske programe u saradnji sa eminentnim univerzitetima iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.