U  Novom Sadu će se 21. i 22. septembra održati Peti dijalog o obrazovnim politikama Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i 4. Sastanak konzorcijuma visokoobrazovnih ustanova  zemalja ovog mehanizma. Tokom dvodnevnog događaja, visoke zvanice, predstavnici resora ministarstava obrazovanja iz NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope razmeniće mišljenja o unapređenju obrazovne saradnje, prakse i usklađivanja obrazovnih strategija u cilju jačanja ovog segmenta odnosa.

U pitanju je saradnja u oblasti obrazovanja u formatu Kine sa 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji je od svog uspostavljanja 2012. godine izrastao u mehanizam sveobuhvatne saradnje zemalja regiona sa Kinom. Pored redovnih godišnjih susreta predstavnika navedenih zemalja na visokom političkom nivou (sastanci predsednika vlada), čiji je Treći sastanak održan u Beogradu 2014. godine, u okviru ovog mehanizma saradnje održava se i redovan dijalog ministarstava  kulture, saobraćaja, trgovine i turizma, zdravstva, a obuhvata i saradnju na lokalnom nivou.

Prvi dijalog o obrazovnim politikama Kine i CIEZ održan je 2013. godine u kineskom gradu Čungćingu, a potom su usledili Drugi dijalog u Tijenđinu, treći, koji je održan u Varšavi, a poslednji u oktobru 2016. godine održan je u Pekingu, kada je iz R. Srbije učestvovao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Na ovogodišnjem 5. Dijalogu, NR Kinu će predstavljati zamenik ministra obrazovanja DU Dženjuen, kao i ministri, zamenici ministara i drugi predstavnici resora obrazovanja iz zemalja Centralne i Istočne Evrope. Najvažnije teme Dijaloga uključiće unapređivanje obrazovanja putem zajedničkog razvoja nauke i inovacija, proširivanje i unapređivanje međuvladine i međuinstitucionalne saradnje u oblasti obrazovanja, zajedničko korišćenje kapaciteta radi smanjenja troškova, stvaranja resursa za nove zajedničke investicije, kao i pružanje podrške novim bilateralnim i multilateralnim programima i njihovom proširivanju u cilju sveobuhvatnije i intenzivnije razmene ideja i jačanja inovativnih potencijala i konkurentnosti.

Na 4. sastanku konzorcijuma visokoobrazovnih ustanova, koji će uslediti posle sastanka na visokom nivou, učestvovaće predstavnici najuglednijih kineskih i univerziteta iz CIEZ.

Saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, integralni je deo globalne sveobuhvatne inicijative „Pojas i put“, koju je pokrenuo predsednik NR Kine Si Đinping 2013. godine.

Srbija ima veoma aktivnu ulogu u ovom mehanizmu saradnje i bila je domaćin uspešnog Trećeg sastanka šefova vlada Kine i CIEZ u decembru 2014. godine, kada je tadašnji predsednik Vlade RS Aleksandar Vučić ugostio premijere Centralne i Istočne Evrope i premijera NR Kine Li Kećianga što je bila prva poseta Srbiji iz Kine na tom nivou posle tri decenije. Srbija daje aktivnu podršku intenziviranju saradnje u mehanizmu 1+16 Srbija u svim oblastima, kao i realizaciji ideje Pojas i put, kojim povodom je i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u maju 2017. godine. u Pekingu učestvovao na prvom međunarodnom Forumu lidera Pojas i put na najvišem nivou, uz predsednike još 28 država.