Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 27. septembra 2021. godine  primenjivaće se u VII i VIII razredu  OSNOVNIH ŠKOLA na teritoriji  četiri  lokalne samouprave:

 1. Ivanjica
 2. Lajkovac
 3. Valjevo
 4. Kragujevac

DRUGI MODEL nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 27. septembra 2021. godine primenjivaće u SREDNjIM ŠKOLAMA na teritoriji  18 lokalnih samouprava.

 1. Beograd
 2. Valjevo
 3. Vranje
 4. Leskovac
 5. Lajkovac
 6. Lebane
 7. Prokuplje
 8. Ub
 9. Čačak
 10. Bajina Bašta
 11. Velika Plana
 12. Vladičin Han
 13. Ljig
 14. Kragujevac
 15. Sjenica
 16. Šabac
 17. Niš i
 18. Sremska Mitrovica

TREĆI MODEL nastave (ONLAJN NASTAVA)   primenjivaće se od ponedeljka, 27. septembra u  SREDNjIM ŠKOLAMA na teritoriji tri lokalne samouprave.

 1. Ivanjica
 2. Novi Pazar
 3. Užice

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja koja su prešla na treći model nastave usled obolevanja učenika.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Imajući u vidu specifičnost organizacije obrazovno-vaspitnog rada u školama za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom Tim za škole doneo je odluku da ukoliko se u odeljenju kod dva učenika potvrdi infekcija SARS-CoV-2 virusom, predlaže se prelazak na nastavu na daljinu u trajanju od 10 kalendarskih dana uz prethodne obavezne konsultacije sa roditeljima učenika tog odeljenja.

Ukoliko su u pojedinim školama školska uprava, kao i stručni organi, uz konsultacije sa Savetom roditelja i institutima/zavodima za javno zdravlje, procenili da epidemiološka situacija u školi dozvoljava nastavak neposrednog obrazovno-vaspitnog rada, te škole mogu uz pojačanu primenu svih epidemioloških mera, organizovati neposredni rad kao najbolje rešenje za učenike.