Distribucije tableta i laptopova za digitalne biblioteke u pojedinim školama, kao i za pedagoške asistenteu školama širom Srbije počela je danas u Krnješevcima s ciljem da se obezbedi bolji pristup učenju na daljinu za najugroženije učenike.

Oprema se distribuira u okviru projekta „Premošćavanje digitalnog jaza za najugroženiju decu“, a događaju su prisustvovali državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Ivica Radović, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova.

Državni sekretar prof. dr Ivica Radović ukazao je da je jedan od prioritetnih ciljeva Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja jednako pravo i dostupnost obrazovanja za sve, bez diskriminacije.

Tokom epidemije virusa KOVID i nastave na daljinu posebnu pažnju posvetili smo uključivanju što većeg broja dece iz osetljivih grupa u sistem obrazovanja kroz individualizovan pristup, ali i nabavku opreme u saradnji sa različitim donatorima. Kroz ovaj projekat obezbedili smo kompjutere i tablete za digitalne biblioteke, a više od 2000 uređaja biće distribuirano školama i biće dostupni učenicima. Osim toga, školama će biti podeljeni i laptopovi za oko 200 pedagoških asistenata, kako bi time obezbedili bolji pristup učenju na daljinu za najugroženije učenike“, rekao je državni sekretar.

Ministarstvo, Evropska unija i UNICEF u Srbiji su udružili snage da premoste digitalni jaz za neku od najugroženije dece u Srbiji kroz podršku obrazovnom sistemu.

Državni sekretar izrazio je zahvalnost Evropskoj uniji i UNICEF-u koji podržavaju razvoj obrazovnog sistema u Srbiji.

Ovaj projekat finansira EU i vredan je 2 miliona evra bespovratne pomoći.