Učenici Zubotehničke škole su u okviru edukativne radionice pripremili predstavu u kojoj su na šaljiv i zanimljiv način, uz rekvizite u obliku zuba i četkice za zube približili deci i roditeljima iz prihvatnog centra Krnjača pravilno održavanje oralne higijene. U zubarskoj ambulanti deci su pružene stomatološke usluge pregedom zuba, a gde je bilo potrebno, urađeno je i snimanje zuba. U toploj i podržavajućoj atmosferi tokom realizacije ove projektne aktivnosti, deci su podeljeni paketići sa priborom za održavanje oralne higijene.     

Ova aktivnost održana je u okviru projekta „Podržimo zdrav osmeh“ koji dodatno afirmiše toleranciju, ravnopravnost i dijalog među našim učenicima. Rukovodeći se premisom da je odgovorno učešće u demokratskom društvu jedna od važnih zadataka obrazovanja, u  Zubotehničkoj školi se promoviše inkluzivno i demokratsko obrazovanje kroz nastavu i učenje i vannastavne aktivnosti. Projekat takođe ima za cilj da odgovori na potrebe migranata i tražilaca azila u prevenciji i očuvanju oralnog zdravlja.

Ovaj projekat se realizuje uz podršku Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja i Međunarodne organizacije za migracije IOM, a u okviru programa „Podrška sistemu upravljanja migracijama u Srbiji – Poboljšanje kapaciteta za prihvat, unapređivanje usluga zaštite i pristupa obrazovanju“.  Program se sastoji iz dva dela –  edukativne radionice za decu i roditelje o važnosti  preventivnih, adekvatnih mera za očuvanje oralnog zdravlja  i pružanje stomatoloških usluga za decu.

Pozdravljajući učesnike radionice dr Snežana Vuković, šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju, naglasila je da Ministarstvo prosvete punu pažnju posvećuje formalnom obrazovanju dece migranata, uz podršku deci, roditeljima i nastavnicima da se nose sa stresom koji nose migracije. Ova aktivnost predstavlja deo te podrška i povezuje porodice dece migranata sa Srbijom koja je prijatelj-domaćin.

Direktor škole Tomislav Alavanja, istakao je da se ovim projektnim aktivnostima podstiče i razvija volonterski duh kod učenika i unapređuju stručne kompetencije iz oblasti asistiranja stomatologu kod dece.  

U današnjoj akciji je učestvovalo 20-toro roditelja i dece, a u narednom periodu će Zubotehnička škola nastaviti sa organizacijom i uključivanjem ukupno 100 dece i njihovih roditelja.